Pompalardaki yazarkasa fişleri, fatura yerine geçecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2006 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akaryakıt pompalarındaki yazarkasa fişleri, fatura yerine geçen belge olarak kabul edilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt istasyonlarındaki yazarkasa uygulaması, satışlarda düzenlenecek ödeme kaydedici cihaz fişleri ve bunların faturaya dönüştürülmesi konularına açıklık getirmek üzere bir Tebliğ Taslağı hazırladı.

Taslağa göre, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren, pompalara bağlanan ödeme kaydedici cihazlar aracılığıyla otomatik olarak düzenlenen fişler, 2006 yılı için 520 YTL olarak belirlenen fatura düzenleme tutarının altında da, üstünde de bulunsa ''fatura yerine geçen belge'' olarak değerlendirilecek.

Bu nedenle, satış nedeniyle tüketici veya vergi mükelleflerinin fatura düzenleme talepleri, istasyon sahiplerince dikkate alınmayacak. Yapılacak inceleme ve kontroller sırasında, bu fişleri gider belgesi olarak kullananlardan da fatura ibraz etmeleri istenmeyecek.

TOPLU SATIŞLAR

Akaryakıt istasyonları veya dağıtım şirketlerinin, bazı kamu kurumları ve özel firmalara, taşıt tanıma, müşteri tanıma gibi sistemleri veya özel olarak geliştirilen kartları kullanarak ya da özel anlaşmalara dayanarak akaryakıt satmaları durumunda ise 15 günlük sürelerle toplu fatura düzenlenebilecek.

Bu şekilde düzenlenecek faturanın ekinde, faturaya dönüştürülen fişlerin tarihi, numarası, taşıtın plakası, no'su, akaryakıt cinsi, miktarı ve tutarı, liste halinde belirtilecek.

Bu arada, ödeme kaydedici cihazların hafıza ünitelerinin silinemez ve değiştirilemez özellikte olması nedeniyle, yanlış plaka girilmesi halinde, hatalı fiş iptal edilecek ve bunun yerine fatura düzenlenecek. Bu faturanın üzerinde de, iptal edilen ödeme kaydedici cihaz fişinin tarih ve sayısına yer verilecek.

Ödeme kaydedici cihazlardan gün içi, gün sonu ve mali hafıza sayesinde geçmiş günlere ilişkin raporlar alınabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber