Türk Akımı'nda top Türkiye'de

Rusya Enerji Bakanlığı Ulusal İşbirliği Direktörü Ilya Galkin, Türk Akımı anlaşması için "Bütün evrakları tamamladık, gönderdik. Artık top Türk tarafında" dedi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Nisan 2015 08:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Türk Akımı'nda top Türkiye'de

Gizem Acar

Ilya Galkin Moskova'da Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Petrol fiyat düşmesi ile Rusya'da yaşanan ekonomik sorunların Türk akımı ve Akkuyu nükleer santrali gibi projelerde gecikme yaratmayacağını belirten Galkin, "Akkuyu'da Rosatom bir yatırımcı ancak devlet desteği alacaklar ve zamanında tamamlanacak. Türk Akımı çok daha basit bir konu. Yatırım ile ilgili durumlar büyük oranda çözüme kavuştu. En önemli unsur Rus tarafındaki pompa istasyonu inşaatı. Yatırım ruble cinsinden yapılacak bu nedenle sıkıntıyla karşılaşılması mümkün değil. Bütün borular şu anda satın alındı. Bir takım ek masraflar söz konusu olacak ama bu ek masrafların mevcut projeyi geciktirmesi mümkün değil" dedi.

Yunanistan merkez değil

Hükümetler arasında Türk Akımı anlaşması için tarih olup olmadığını sorduğumuzda, Galkin, şunları söyledi:

"Pek çok şey bizden ziyade Türk tarafına bağlı. Biz kendi açımızdan bütün evrakları tamamladık, Enerji Bakanı Taner Yıldız'a gönderdik. Bir nevi top artık Türk tarafında. Söz konusu anlaşma yürürlüğe girdikten sonra tüm yükümlülükleri hızlı bir şekilde yerine getirmeye hazırız."

Türk tarafından herhangi bir itilafın şu an için söz konusu olmadığını belirten Galkin, "Projeyi göndermemizin üzerinden uzun bir zaman geçmedi. İncelendikten sonra bu konuyu görşebiliriz. Ama şu an Botaş ve Gazprom teknik hazırlıkları yapabilir. Bürokratik süreci beklemek zorunda değiller" dedi. Galkin, Yunanistan'ın ise projede dağıtım merkezi değil, geçiş noktası ve transfer altyapısı olacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber