OKS'de yeni skandal

Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çelik'in yayımladığı genelgelerde sağlık meslek liselerine farklı puan türüyle yerleştirme yapıldığı kaydedildi. Mülakatla öğrenci alan okullara iki kat kontenjan ayrılmasının unutulduğu da ortaya çıktı

Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından yaşanan hatalar zincirine iki yeni halka daha eklendi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in imzasıyla yayımlanan genelgelerde sağlık meslek liselerine girişte Matematik - Fen (MF) yerine Türkçe-Matematik (TM) puan türüyle yerleştirme yapıldığı itiraf edildi.

OKS ile öğrenci alan okullarda boş kontenjanlar için açılan ikinci kayıt dönemi sürerken, velilerin kafasını karıştıracak hatalar ortaya çıktı. Bunlardan biri sağlık meslek liselerine girişte uygulanacak puan türünde yapıldı. Bu liselere girişte MF puan türünün esas alınacağının belirtilmesine rağmen, yerleştirme işleminin TM'den yapıldığı anlaşıldı.

Genelgede, bu konudaki şikâyetlerin incelendiği, iki puan türüne göre yapılan yerleştirme arasında çok önemli bir farkın ortaya çıkmadığı, bununla birlikte az sayıda da olsa bazı adayların mağdur olduğu ifade edilerek, bu durumun düzeltilmesi için talimatlar verildi.

Yeni sınava alın

Genelgede, öncelikle bu okullara 1. yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazanan adayların kayıtlarının yapılması istendi. Bu okulları ve bölümlerini tercih etmesine rağmen MF puanı dikkate alınmayarak kayıt hakkı kazanmadığını belirten adaylardan onaylı tercih belgesini ibraz edenlerin de kontenjan durumuna bakılmaksızın kayıtlarının yapılması talimatı verildi. Yine Çelik imzalı ikinci genelgede de mülakat ve beden yeterliliği sınavıyla öğrenci alan okullara iki katı kadar öğrenci çağrılması gerekirken "teknik bir hata" sonucu kontenjan sayısı kadar aday çağrıldığı bildirildi. Ayrıca bu kapsamdaki okullardan Anadolu Meslek Liseleri'nin, "Denizcilik" alanının e - kılavuz gereğince 2. yerleştirme dışında tutulduğu kaydedildi.

Bu durumda bu kapsamdaki okullarda önemli ölçüde kontenjan açığı olabileceği vurgulanarak sorunun çözümü için de talimatlar verildi.
Çelik genelgesinde çözüm için birinci tercih listesindeki adayların yeni yapılacak mülakat ve beden yeterliliği sınavına alınmalarını istedi.
Çelik, kontenjanların boş kalması halinde de bu kapsamdaki okullara ikinci tercih döneminde boş kontenjan sayısının iki katı aday listesinin düzenleneceğini bildirdi. Çelik'in 2 Ağustos tarihli genelgeleri okullara ancak 9 Ağustos'ta duyuruldu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber