Memur toplu görüşme masasına reel kayıpla oturacak

Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetle bu yıl beşinci kez toplu görüşme masasına oturacak olan memurların reel ücretlerinin IMF programının uyglanmaya başlandığı 2000 yılı öncesinin oldukça altında seyrettiği hesaplandı. 1999 yılında 100 olan reel memur maaşları 2004 yılında 91.7'ye geriledikten sonra, 2005 yılında yüzde 93.7'ye yükselirken, memurlar bu yıl masaya, hedefin oldukça üzerine çıkarak yüzde 10.5'e ulaşması beklenen enflasyon nedeniyle yüzde 3.1'lik reel kayıpla oturmaya hazırlanıyorlar.

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na göre, kamu çalışanlarını temsilen 11 hizmet kolunda 8'i Kamu-Sen'e 2'si Memur-Sen'e ve 1'i de KESK'e bağlı 11 sendika 15 Ağustos Salı günü Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'le 2007 yılı başından geçerli olacak memur maaş zammını belirlemek üzere biraraya gelecek.

Toplu görüşmelere, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, DPT Müsteşarı, TÜİK Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikasından temsilciler katılacak.

Yasaya göre, sendikalarla hükümet arasındaki görüşmelerin en geç 15 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor. Bu süreç içinde anlaşmaya varılırsa, bir mutabakat metni imzalanacak ve Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise tarafların biri üç gün içinde Uzlaştırma Kurulu'nu toplantıya çağıracak.

Uzlaştırma Kurulu, uyuşmazlık konularını inceleyerek, tarafların görüşlerini aldıktan sonra beş gün içinde kararını açıklayacak. Ancak son kararı yine Bakanlar Kurulu verecek. Memurlarla hükümet arasında bu yıl beşincisi yapılacak olan görüşmelerden sadece geçen yıl yapılanda mutabakat metni imzalanmıştı.

MEMURLAR REEL KAYIPLA MASAYA OTURACAK

ANKA'nın IMF'yle 2000 yılı başından geçerli olmak üzere stand-by anlaşması imzalanan 1999 yılını baz alarak yaptığı belirlemeye göre, memur maaşları satınalma gücü açısından 1999 yılındaki düzeyini hala yakalayamadı. Son 7 yılda hedef enflasyon artışlarına göre zam almaları nedeniyle memur maaşlarındaki artış düşük düzeyde kaldı.

Ortalama memur maşı dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, memur maaşları 2000 yılında yüzde 11.5, 2001 yılında ise yüzde 3.8 oranında reel değr kaybetti, 2002 yılında ise memur maaşları reel olarak yüzde 5.7 oranında arttı.

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na göre memurların hükümetle ilk kez toplu görüşme masasına oturduğu 2003 yılında ise memur maaşları bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 0.6 oranında geriledi. Toplu görüşmelerin ikincisinin yapıldığı 2004 yılında ise memur maaşları reel olarak yüzde 2.4 oranında arttı.

Toplam yüzde 10.1 oranında zam yapılan ve yıllık enflasyonun yüzde 7.72 olduğu 2005 yılında memur maaşlarındaki reel artış ise yüzde 2.2 olarak gerçkleşti.

Ancak son iki yıldaki kısmi iyileşmeye karşın reel memur maaşları hala 1999 yılındaki seviyesini yakalayamadı. 2005 yılındaki memur maaşı reel olarak 1999 yılındaki düzeyinin yüzde 6.3 altında kaldı.

Yüzde 5 enflasyon hedeflenen bu yıl ise ortalama memur maaşına kümülatif olarak yüzde 7.1 oranında zam yapıldı. Reel olarak yüzde 2 artması beklenen memur maaşları, enflasyonun hedeften önemli ölçüde sapmasıyla birlikte yeniden reel olarak erime sürecine girdi. Merkez Bankası'nın son olarak yüzde 10.5 düzeyinde tahmin ettiği yıllık enflasylon oranı dikkate alınarak yapılan hesaplama memur maaşlarında bu yıl yüzde 3.1 oranında bir reel gerileme yaşanacağını gösteriyor. Buna göre 1999 yılında 100 olan reel maaş düzeyi bu yıl 92.6 olacak.

ÜCRETTEKİ ERİME GELECEK YILLARDA DA DEVAM EDECEK

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve YPK tarafından da onaylanan Orta Vadeli Mali Plana göre, 2007 yılında personel ödeneğinde yüzde 12.2'lik artış yapılacak. Ancak memur maaşlarına hiç zam yapılmasa bile bu ödeneğin yüzde 3 oranında artırılması gerekiyor. Geriye kalan yüzde 8.9'luk artışın ne kadarının memur maaşlarına yansıtılacağı ise toplu görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak.

SENDİKALARIN TALEPLERİ

Hükümetle toplu görüşme masasına oturacak olan Türkiye Kamu-Sen, ortalama memur maaşının yoksulluk sınırının üzerine çekilmesini istiyor. Konfederasyon, son olarak haziran ayında çalışan tek kişi için yoksulluk sınırını 983.37 YTL olarak açıklamıştı.

Memur-Sen de düşük maaşlara yüksek, yüksek maaşlara düşük oranlarda yansıyacak bir dağılım modeliyle memur maaşlarına zam yapılmasını istiyor.

KESK görüşmeye, en düşük memur maaşının 1050 YTL olmasını istiyor. Çalışmayan eş için 188 YTL, her çocuk için 105 YTL aile yardımı, en az 294 YTL kira yardımı, birer maaş tutarında ikramiye, ücretsiz ulaşım ve yemek yardımı verilmesi ve sosyal tesislerden ücretsiz yararlanma hakkı tanınması talebiyle gelecek.

Konfederasyonlar, toplu görüşme masasında ayrıca, enflasyon farkından doğan 2006 yılı kayıplarının giderilmesi, kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşme hakkının biran önce tanınması, önceki yıllarda hükümetin verdiği taahhütlerin yerine getirilmesi, kamuda farklı kurumlarda aynı statüde çalışanlar arasındaki maaş farklılıklarının giderilmesi, sendikal faaliyetlerin önündeki engellerin kaldırılması gibi talepleri hükümete iletecekler.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber