Memur maaşı; 1999 yılındaki seviyesini hâlâ yakalayamadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetle bu yıl beşinci kez toplu görüşme masasına oturacak olan memurların reel ücretlerinin IMF programının uyglanmaya başlandığı 2000 yılı öncesinin oldukça altında seyrettiği hesaplandı. 1999 yılında 100 olan reel memur maaşları 2004 yılında 91.7'ye geriledikten sonra, 2005 yılında yüzde 93.7'ye yükselirken, memurlar bu yıl masaya, hedefin oldukça üzerine çıkarak yüzde 10.5'e ulaşması beklenen enflasyon nedeniyle yüzde 3.1'lik reel kayıpla oturmaya hazırlanıyorlar.

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na göre, kamu çalışanlarını temsilen 11 hizmet kolunda 8'i Kamu-Sen'e 2'si Memur-Sen'e ve 1'i de KESK'e bağlı 11 sendika 15 Ağustos Salı günü Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'le 2007 yılı başından geçerli olacak memur maaş zammını belirlemek üzere biraraya gelecek.

Toplu görüşmelere, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, DPT Müsteşarı, TÜİK Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ile kamu işveren sendikasından temsilciler katılacak.

Yasaya göre, sendikalarla hükümet arasındaki görüşmelerin en geç 15 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor. Bu süreç içinde anlaşmaya varılırsa, bir mutabakat metni imzalanacak ve Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise tarafların biri üç gün içinde Uzlaştırma Kurulu'nu toplantıya çağıracak.

Uzlaştırma Kurulu, uyuşmazlık konularını inceleyerek, tarafların görüşlerini aldıktan sonra beş gün içinde kararını açıklayacak. Ancak son kararı yine Bakanlar Kurulu verecek. Memurlarla hükümet arasında bu yıl beşincisi yapılacak olan görüşmelerden sadece geçen yıl yapılanda mutabakat metni imzalanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber