İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kayıt dışı istihdamda kadınlar daha mağdur

SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Alıç: "Neredeyse 2 kadın çalışandan biri sigortasız çalıştırılıyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2015 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kayıt dışı istihdamda kadınlar daha mağdur

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Savaş Alıç, 2 kadından birinin sigortasız çalıştırıldığını belirtti.

Alıç, Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdam Teşvik Projesi'nin basın bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, kayıt dışı istihdamın Türkiye'de devlet için gelir kaybına, çalışan için haklarından mahrum olmaya neden olduğunu söyledi.

SGK'nın 10 yılda uyguladığı etkin yöntemlerle kayıt dışı istihdamı yüzde 52'den 32'ye düşürdüğünü ifade eden Alıç, "100 çalışandan 32 çalışanımız kayıt dışı çalışıyor. Kabaca bir hesapla 3 çalışandan biri, maalesef kayıt dışı çalışıyor" dedi.

Kadınların erkeklere oranla kayıt dışı çalışmada daha mağdur olduklarını vurgulayan Alıç, şunları kaydetti:

"Cinsiyet ayrımına göre baktığımızda kadınlarda kayıt dışı çalışma erkeklere göre daha fazla. Neredeyse 2 kadın çalışandan biri sigortasız çalıştırılıyor. Kadınlarda kayıt dışılık oranı yüzde 48, erkeklerde yüzde 29. En fazla kayıt dışı istihdamın olduğu sektör, yüzde 80 ile tarım. Bunu inşaat, ulaştırma, depolama, eğlence merkezleri sektörleri takip ediyor. Kayıt dışılığın en az olduğu sektör ise finans ve sigorta. İş yeri büyüklüğüne baktığımızda kurumsallaşma arttıkça kayıt dışılığın azaldığını görüyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber