Konut fiyatları artmadan son vagonu kaçırmayın

Haber Giriş : 12 Ağustos 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut faizlerinin % 1.57'ye inmesi vatandaşı umutlandırdı

Finansbank'ın ardından Anadolubank'ın yüzde 1.90 olarak uygulanan konut kredisi faiz oranını 3-60 ay için 1.57, 61-96 ay için 1.61 ve 97-120 ay için 1.65 olarak uygulayacağını açıklaması, "Faiz indiriminin devamı gelecek mi?" sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan bu olumlu gelişme, faiz düşüşü bekleyen tüketici için umut oldu. Ancak piyasa beklentisi, diğer bankaların faiz indirimine yılbaşına kadar gitmeyeceği yönünde.

TADEM Başkanı Ali Çetin Önder, "Bankalar, reel faizlerin düşmemesi, seçim baskısı ve kâr marjlarının azalması nedenleriyle faizleri kısa vadede düşürmeyeceklerim belirtiyor" dedi. Önder, "Finansbank ile Anadolubank'ı belki sadece birkaç banka, faizi 1.80 ve 1.70'e düşürerek izleyebilir. Ancak bu, kısa vadede genele yayılmayacak" diye konuştu.

Fiyatlar artacak
"Emlak almanın tam zamanı" diyen Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, inşaat maliyetlerindeki artışın Eylül'den sonra fiyatlara yansıtılacağım vurguladı. Turanlı, "Bu dönemde fiyatlarda ortalama yüzde 25'lik bir arüş göreceğiz. Faizin düşmesini bekleyenler, fiyattaki bu artışı da göz önüne alarak konutunu şimdi almak" dedi.

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu da "Kendi kredi sistemini kuran firma sayısı artıyor. Aşçıoğlu Grubu olarak ilk kez 24 ay vade başlattık. Firmaların sağladığı en uzun vade ise 5 yıl. Daha uzun vade isteyen ise bankaları seçeceğinden yılbaşına kadar bekleyecek" dedi. Aşçıoğlu, satışların da YTL'den dövize dönmeye başlayacağını söyledi.

İstanbul Capital Danışmanlık'ın sahibi Bahadır Teker ise "Ani adımlar bankalar için risk yaratır. Yılbaşına kadar faiz indirimi olmaz ancak seçimlerin gerçekleşeceği Mayıs ayından itibaren ciddi bir beklenti oluşacak" dedi. Bahadır Teker, 2007 seçimlerinin ardından konut kredisi faizlerinin 1.50'nin de altını görebileceğini kaydetti.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber