Dakika, dakika 1 Mayıs...

1 Mayıs İşçi Bayramı İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında kutlanıyor. Bayraklar, flamalar hazırlandı.

Haber Giriş : 01 Mayıs 2015 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dakika, dakika 1 Mayıs...

1 Mayıs 'Taksim' tartışmaları arasında geldi çattı. Kutlamalar öncesi DİSK gibi bazı sendikalar, "Taksim'de olacağız" dedi. İstanbul Valisi ise, "Meydanda kutlamaya izin yok" açıklaması yaptı. Kutlamaların İstanbul'daki adresi olan Taksim, Beşiktaş, Mecidiyeköy'de sendika ve STK temsilcileri toplanıyor. Konya'da ise Memur-Sen ve Hak-İş'in öncülüğünde kutlama gerçekleştiriliyor.

İşte saat saat 1 Mayıs 2015:

06.00

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI: İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün uygulaması kapsamında saat 06.00'dan itibaren Taksim, Şişli, Mecidiyeköy ve Beşiktaş çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı. Söğütlüçeşme-Cevizlibağ arasında metrobüs hattı 06.00'dan itibaren hizmet vermiyor. Metrobüs, Beylikdüzü-Cevizlibağ arasında çalışıyor. Anlık değişiklikler İETT'nin Twitter hesabı @iettdestek hesabından takip edebilecek.

08.00

TAKSİM'DE POLİS ABLUKASI: Taksim Meydanı ve çevresinde görevlendirilen çok sayıda polis, meydana çıkan ara sokakları sabah erken saatlerde, bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapattı.

İLK ÇELENK BELEDİYE BAŞKANINDAN: Taksim Meydanı'na gelen Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ilk çelenki bırakan isim oldu.

09.05

ZONGULDAK'TA MADENCİLERLE KUTLAMA: Türk-İş'in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, Zonguldak'ta kutlama kararı doğrultusunda farklı illerden gelen işçiler kortej alanında toplanmaya başladı. Yaklaşık 10 bin kömür işçisinin çalıştığı madenci kentindeki kutlamalar kapsamında, çeşitli sendikalara üye işçi grupları toplandıkları Zonguldak Şehir Terminali önünden Madenci Anıtı'na kadar kortej eşliğinde yürüyecek.

09.40

'ŞOFÖRLER ENGELLENİYOR': DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Beşiktaş'a gelmek isteyen işçi arkadaşlarımızın otobüsleri engelleniyor ve şoförlere, "Ehliyetinizi alırız" deniliyor" dedi.

09.44

TÜRK-İŞ TAKSİM ATATÜRK ANITINA ÇELENK KOYDU: Taksim Meydanı ve çevresinde görevlendirilen çok sayıda polis, meydana çıkan ara sokakları sabah erken saatlerde, bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapattı. Türk-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak kutladı.

09.52

BEŞİKTAŞ'TA GERGİNLİK: Beşiktaş Meydanı'na ara sokaklardan gelen bir kişinin polislerce gözaltına alınması CHP Milletvekili Süleyman Çelebi'nin tepkisini çekti. Çelebi ve polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

10.00

GRUPLAR TOPLANIYOR: İstanbul'daki kutlamaların adreslerinden Beşiktaş ve Bakırköy'de gruplar kutlama için toplanmaya başladı. 10.05

DİSK VE KESK BAŞKANLARI BEŞİKTAŞ'TA: DİSK Başkanı Kani Beko ve KESK Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin üyelerinden oluşan bir grup, Beşiktaş Meydanı'na geldi. Grubu aralarında CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin de olduğu az sayıdaki kişi alkışlarla karşıladı. Kani Beko burada basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Kani Beko, "Dün DİSK, KESK, TTB, TMMOB temsilcileri olarak İstanbul Valisi'ne Başbakanın dün yaptığı açıklamaları kendilerine hatırlatarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü dünyada olduğu gibi İstanbul Taksim Meydanı'nda el ele, omuz omuza, kardeşçe kutlamak istediğimiz söyledik" dedi.Beko, "Dilerim türkülerle, şarkılarla Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlarız" diye konuştu.

10.25

MECİDİYEKÖY'DE POLİS YIĞINAĞI: Sendika ve sivil toplum örgütleriyle vatandaşların toplanmaya başladığı Mecidiyeköy'de polis yığınak yaptı.

10.30

KAZANCI YOKUŞU'NA KARANFİL: Birleşik Kamu-İş üyeleri Taksim'de Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. 1 Mayıs 1977'deki 1 Mayıs kutlamalarında 34 işçinin büyük çoğunluğu Kazancı Yokuşu'nda yaşamını yitirmişti. Birleşik Kamu-İş üyeleri ardından da Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıyor.

10.33

KONYA'DA 1 MAYIS COŞKUSU: Memur-Sen ve Hak-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü binlerce işçi ve memurun katılımıyla Konya Şehir Meydanı'nda kutlamaya başladı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, işçilerle Alaaddin Caddesi'nden 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlandığı Şehir Meydanı'na halkı selamlayarak geldi. 1 Mayıs'ı Konya'da kutlamak için Memur-Sen ve Hak-İş konfederasyonlarına bağlı sendikaların üyesi çok sayıda işçi, otobüslerle kente geldi.

10.14

'CANLI BOMBA' ANONSU: İstanbul'da polis telsizinden görev yapan tüm ekiplere, 'Canlı bombaya karşı duyarlı olun' anonsu geçti.

11.16

TAKSİM'E KAÇAK GİREN GRUPTAKİLERİ GÖZALTINA ALDI: Taksime'de kısa süreli gerginlik yaşandı. TKP'liler ile polis arasında kavga yaşandı. Kaçak olarak giren gruba güvenlik güçleri müdahale etti. Atatürk Anıtı'nın bulunduğu noktada kol kola girip çember haline geldiler. Polis ilerlemelerini engellemik için önlerine geçti. Yeniden müdahale başladı.

Çok sayıda güvenlik görevlisi gruptakileri plastik kelepçelerle tek tek gözaltına alıyor. Gözaltına alınanlar alandan uzaklaştırılıyor. Çevik kuvvete bağlı polisler de alana geldi.

11.29

GAZİ MAHALLESİNDE İETT OTOBÜSÜNE TAŞLI SALDIRI: Gazi Mahallesinde seyir halinde olan İETT otobüsüne taşlarla saldıran eylemci bir grup otobüs camlarını kırdı.

Edinilen bilgiye göre, olay, Gazi Mahallesi Fevzi Çakmak Paşa Caddesinde saat 09.30 sıralarında meydana geldi. İddiaya göre, cadde üzerinde seyir halinde olan İETT otobüsünü eylemci bir grup, önce taşlarla saldırdı. Daha sonra grup durdurulan aracı taş yağmuruna tutu. Bu esnada araç içerisinde olan yolcular ve otobüs şoförü kendilerini dışarı atarak canını zor kurtardı. Saldırıda otobüsün ön ve yan camları kırılırken, kırılan cam parçaları koltuk ve araç içerisine savruldu.

11.45

E-5'TE POLİS MÜDAHALESİ: Eğitim-Sen ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, Merter'de E-5 Karayolu'na çıktı. Çeşitli sloganlar atıp yolu kapatmaya çalışan grup, polis müdahalesiyle karşılaştı. Polis, eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Bu araçlarıyla trafikte kalan bazı vatandaşlar da eylemcilere tepki gösterdi. Eylemcilerden bazıları daha sonra yaka paça gözaltına alındı. Yola çıkan bir kadın eylemciye ise otomobil çarptı. Yol ortasında acı içinde kıvranan eylemci, daha sonra polis tarafından gözaltına alındı.

13.00

FULYA'YI SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİLER: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Fulya'dan Beşiktaş Meydanı'na gitmek isteyen gruba polis müdahale etti.

Ara sokaklarda havai fişek ve taş atan gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Grup çöp konteynerlerini devirerek barikat kurdu. Çevik kuvvet polisleri grubu tazyikli su ve biber gazıyla dağıttı. Grup müdahalenin ardından ara sokaklara kaçtı. Polisin gruba müdahalesi sürüyor.

13.08

OKMEYDANI'INDA MÜDAHALE: Müdahale sonrası gruplar ara sokaklara dağıldı. Polisin müdahalesi aralıklarla sürüyor.

Okmeydanı Piyalepaşa Caddesi'nde saat 11.30 sıralarında toplanan bir grup polis ekiplerinin dağılın uyarılarına rağmen dağılmayarak, polise havai fişek attı. Bunun üzerine polis ekipleri gruba biber gazı ve TOMA ile tazyikli su sıkılarak müdahale etti. Müdahale sonrası gruplar ara sokaklara dağıldı. Öte yandan bölgeye Özel Harekat polisleri de sevk edildi. Polisin ara ara toplanan gruplara müdahalesi sürüyor.

13.23

ŞİŞLİ'DE POLİSE MOLOTOFLU SALDIRI: Şişli Kurtuluş Caddesi'nde toplanan bir grup kaldırım taşlarını sökerek barikat kurdu. Polis gruba tazyikli suyla müdahale etti. Grup ise polise havai fişek, molotof kokteyli ve taşlarla karşılık verdi. Bazı göstericilerin ise ses bombası attığı görüldü. Polisle ara sokaklara dağılan göstericiler arasına zaman zaman gerginlik sürüyor.

13.52

GÖZALTI SAYISI AÇIKLANDI: Emniyet Müdürü Selami Altınok: Şu ana kadar 136 kişi gözaltına alındı

14.04

BEŞİKTAŞ'TA MÜDAHALE: Beşiktaş'ta polis müdahalesi başladı. Çevik kuvvet ekipleri Beşiktaş Meydanı'da bekleyen gruba tazyikli su ile müdahale etti.

14.34

SİLAH BULUNDU: Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruba müdahale edilmesinin ardından göstericiler ara sokaklara dağıldı. Polis, bu sırada yolda bir silah buldu. Eylemcilerin yola düşürdüğü tahmin edilen silah üzerinde, Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler incelemelerde bulundu. Silah, daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı'na gönderildi.

Müdahalenin ardından cadde üzerindeki bir binaya kaçan bazı eylemcilerin çatıdan attığı kiremitler, araçlara isabet etti. Araçlarda hasar oluştu.

15.04

BİR GÖSTERİCİ BIÇAKLANDI: Beşiktaş'ta göstericilerden biri kimliği belirsiz kişi tarafından karnından bıçaklandı. Yarasının ağır olmadığı öğrenilen gösterici, çevredekilerin ilk yardımının ardından olay yerinden uzaklaştı. Bıçaklanan kişi şikayetçi olmadı...

POLİS TAKSİM'E GEÇİT VERMEDİ

1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim'e gitmek isteyen ve Beşiktaş'taki buluşma noktasına ulaşmaya çalışan gruplara polis izin vermiyor. Beşiktaş'taki gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Grup ara sokaklara dağıldı. Arbede ara sokaklarda sürdü.

Bunun öncesinde Fulya'da da ara sokaklarda da havai fişek ve taş atan gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Sabah saatlerinde de Birleşik Haziran Hareketi'nden kişilerin arasında olduğu bazı gruplara polis Zincirlikuyu-Yıldız Yokuşu arasında biber gazıyla müdahale etti. Taksim Meydanı'nda ise bir otelden çıkan 30 kişilik grup, polis barikatını aşarak Cumhuriyet Anıtı'na ulaştı. Grup polisin müdahalesiyle meydandan uzaklaştırıldı.

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, şu ana kadar 136 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Saat 16:00 itibariyle müdahalenin olduğu Beşiktaş'ta trafik açıldı.

İSTANBUL VALİLİĞİ BİLANCOYU AÇIKLADI

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü bahane ederek yasa dışı eylem yapan 203 kişinin gözaltına alındığını, olaylarda 6 emniyet mensubu ve 18 göstericinin de yaralandığını açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün huzur ve barış içinde kutlanmasını temin etmek için ilgili birimlerimiz çalışmalarını yapmış, Avrupa Yakası'nda 4 adet, Anadolu Yakası'nda 4 adet olmak üzere toplam 8 adet meydan kutlama ve etkinliklere tahsis edilmiştir. Bahse konu meydanlarda siyasi partilerimiz ve işçi örgütlerimiz Emek ve Dayanışma Günü'nü coşku içinde kutlamışlardır. İl genelinde emniyet güçlerimiz, kutlamaların huzur ve güven içinde geçmesi için azami özen ve dikkati göstermiştir. Toplantı ve gösterilere açık alanlarda herhangi bir asayiş sorunu yaşanmamıştır. Kamuoyu ile daha önce paylaşılan nedenlerle, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlama ve etkinliklerinin Taksim Meydanı'nda yapılması uygun bulunmamıştır. Bununla beraber Taksim Meydanı'nda sembolik anma etkinliklerine izin verilmiş bu çerçevede, işçi konfederasyonları, siyasi partiler, meslek odaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri anıta çelenk koymuş ve Kazancı Yokuşu'nda anma etkinliklerini gerçekleştirmişlerdir" denildi.

1 Mayıs kutlamalarını bahane ederek, halkın huzur ve güvenini bozmak isteyen marjinal bazı grupların Taksim Meydanı'na girmeye çalıştıkları belirtilerek, şöyle denildi: "Özellikle Taksim Meydanı'na gitmek isteyen bu grupların üst aramaları ve kontrollerinde çok sayıda patlayıcı ve yakıcı madde bulunmuş ve bunlara el konmuştur. Yapılan çalışmalar neticesinde saat 16.00 itibariyle; 2 adet ses bombası, 1 adet silah, 54 adet molotof kokteyli, 5 adet havai fişek rampası, 6 adet sapan, 6 adet maske, 1 adet telsiz ve 1 adet kar maskesi ele geçirilmiştir. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlama gerekçesiyle yasa dışı eylemleri belirlenen 203 kişi gözaltına alınmıştır. Yaşanan olaylarda 6 emniyet mensubu ve 18 gösterici yaralanmıştır."

Barikat kurmaya çalışan eylemcilere vatandaştan dayak! Okmeydanı'nda parça tesirli bomba ele geçirildi Kadıköy'de davullu zurnalı '1 Mayıs' coşkusu Eylemciler kendilerini yere atıp poz verdi!

Kaynak : AA, İHA, DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber