Özürlü memurun emekliliğin hala muamma..

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ağustos 2006 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özürlü memurun emekliliğinde gerçekten tam bir muamma mevcut ve ne yazık ki yetkili mercilerde bu haksız uygulamayı düzeltmek için girişimde bulunmadılar. Her yapılan değişiklik konuyu daha da karmaşık hale getirdi. Sizlerin bilgi birikiminizden yararlansalar bir danışsalar belki de bu karışıklık olmayacaktı.

Doğuştan özürlü olduğunu işe girdikten sonra aldığı raporla ispatlayan ve vergi indiriminden yararlanan bir memurun erken emekliliğinin, işe girmeden önce rapor almadığı için kabul edilmemesini ben anlayamıyorum. Zaten 5434 sayılı kanunun 39/j maddesi normal statüde işe girenleri kapsıyor, yani memur işe girdiğinde kurumuna rapor ibraz etmiyor.

O zaman önceden rapor alanların yararlanması, sonradan rapor alanların yararlanamamasını vicdanlara haval ediyorum. Doğuştan özürlü birinin normal olarak işe girmesi mümkün mü? herkes elini vicdanına koysun.

Yıllardır basından takip ettiğim kadarıyla bu durumu savunan yok tam tersine herkes, bu durumun haksız bir uygulama olduğu, hak kaybına yol açtığınığunu dile getirdiler.

Şimdide Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28. maddesinin başlangıcında yer alan yanılmıyorsam "ilk defa bu kanuna göre işe başlayanlar" ibaresi nedeniyle, şu an çalışmakta olanları kapsayıp kapsamadığı hakkında değişik yorumlar yapılmaktadır. Yine bir karmaşa yaşanmaktadır.

Bence en önemlisi gözden kaçan bir husus ise normal statüde işe giren ve işe girmeden önce özürlü olduğuna dair rapor almış olduğu için 39/J maddesinden yararlanarak erken emekli olabilecek memurlar, bu kanunun yürürlüğe girmesiyle bu haklarını da kaybedecek gibi gözüküyor.

Zira eğer 28. madde şu an çalışanları kapsamıyorsa, 39/j maddesinden yararlananlarda (yani normal statüde işe giren ve işe girmeden önce rapor alanlar) 01.01.2007 tarihinden itibaren yeni kanunun hangi maddesine göre erken emekli olabilecek? Ben uygun bir madde bulamadım. Eğer bu yorumum doğru ise bu durumdakilerin uyarılması ve hak kaybına uğramamaları için 01.01.2007 den önce emekli olmalarının sağlanması gerekecek.

Arz ettiğim hususta mağdur olanın çok az sayıda olmasındanmıdır nedir. Bu konuda dernek ve diğer kuruluşlar hiç bir yorum ve yön verici açıklama yapılmıyor. Bu durumdaki özürlü memurlar gerçekten sahipsiz.

Saygı ve hürmetlerimle

Ramazan Akbulut

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber