Konut kredisi faizleri 2 ayda % 1.35'e geriler

Haber Giriş : 13 Ağustos 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oyakbank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, ekonomideki havanın böyle devam etmesi halinde konut kredisi faiz oranlarının iki ay içinde 1.35'li rakamlara kadar gerileyebileceğini kaydetti. Eminsoy, son 15-20 gün içinde YTL swap piyasasındaki faizlerin hızla düştüğüne ve bankaların da buradan sağladıkları fonlama imkanıyla tekrar daha düşük fiyatlarla konut kredisi verebilir hale geldiğine dikkati çekti. Eminsoy, konut kredisi faiz oranlarında da bu düşüşe bağlı olarak aşağı doğru bir hareket başladığını ifade etti. Hakan Eminsoy, gerek Türk ekonomisi, gerekse diğer gelişmekte olan piyasalar açısından şu anda iyimser bir hava söz konusu olduğunu dile getirerek, ''Ekonomideki hava böyle devam ettiği sürece, konut kredisi faiz oranları iki ay içinde 1.35'li rakamlara kadar düşebilir.

Yabancıların YTL'ye yatırım yapma tarafındaki talebi de canlı bir şekilde devam ediyor'' diye konuştu.

Konut kredi faiz oranlarındaki düşüşün çok hızlı olmasını beklemediğini aktaran Hakan Eminsoy, sözlerine şöyle devam etti:

'Merkez Bankası, faizleri ciddi oranda yükseltti. Önümüzdeki aylar içinde henüz Merkez Bankası'nın referans faiz oranlarında düşüş öngörmüyoruz.

DÜŞÜŞ HIZLI OLMAZ

Burada düşüş öngörmeden faizlerin 1'li rakamlara gelmesi mümkün değil. Çünkü Merkez Bankası'nın bugün uyguladığı faiz politikası, ciddi bir reel faiz içeriyor. Merkez Bankası tekrar faiz indirirse, o zaman 1'li veya 1'e yakın rakamlara daha çabuk yaklaşılır.'' Eminsoy, konut kredilerinde, uzun vadeli fonlamadan dolayı ani iniş çıkışlar beklemediğini söyledi. Taşıt kredilerindeki düşüş trendinin daha yavaş olacağını söyleyen Eminsoy, bunun, vadelerin daha kısa olmasından kaynaklandığını belirtti.

Piyasa olumlu sinyaller veriyor

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Haluk Sur da, gayrimenkul sektörünün iniş ve çıkışlarının çok kısa süreli olmadığını, ancak sektörün zaman zaman para piyasaları hareketlerinden etkilendiğini kaydetti.

Haluk Sur, son günlerde döviz fiyatlarında düşüş görüldüğüne ve piyasaların daha olumlu hale geldiğine değinerek, şöyle devam etti: ''Konut sektörü çok hazırlıklı olmak zorunda. Son iki yıldır ne bizi yönetenlerin ne proje geliştiricilerin ne de üreticilerin çok hazırlıklı olduğu ortaya çıktı. Keşke bankalar fonlama maliyeti yarışına gireceklerine, faiz oranlarında daha makul seviyelerde kalsalardı ve dalgalanma daha küçük boyutlu olsaydı. Bu bize ders olsun. Ekonomimiz bu süreci başarıyla atlattı. Taşlar yerine oturuyor, piyasa olumlu sinyaller veriyor.''

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber