Türkiye'nin ihracatta eli güçleniyor
11 Mayıs'ta yenilenecek Gümrük Birliği anlaşmasıyla Türkiye'nin ihracatta eli güçleniyor. 3'üncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye taraf olurken, dolaşımda engeller kalkıyor

HAZAL ATEŞ
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 11 Mayıs'ta yenileneceğini açıkladığı Gümrük Birliği
(GB)Anlaşması sonrasında Avrupa ile ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor. Yeni
anlaşma kapsamında 6 tarihi adım atılıyor. Bu sayede Türkiye ilk kez karar alma
mekanizmasında yer alıyor. Üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmasında otomatik
olarak taraf oluyor. Türk ihraç ürünlerinin taşınmasında serbest dolaşım engeli
kalkıyor. ABD ile imzalanacak Transatlantik Anlaşması'na Türkiye de dahil ediliyor
BRÜKSEL'DE AÇIKLANACAK
Türkiye ile AB arasında uzlaşmaya varılan yeni GB anlaşmasına ilişkin mutabakat
zaptı Brüksel'de açıklanacak. Türkiye GB'nden doğan haklarını korurken kamu
alımları, hizmet ve tarım ürünleri ticaretinde karşılıklı pazara giriş koşullarının
da iyileştirilmesi öngörülüyor. GB konusunda AB ile resmi müzakereler 2016'da
başlayacak. Buna göre Türkiye, AB ile ABD arasında sürdürülen Transatlantik
Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin dışında tutulmayacak. "Rıhtımlama
yöntemi" ile 2016'ya kadar TTIP'ye monte edilecek. AB, bu tarihe kadar, ABD
ile TTIP görüşmelerinde Türkiye'yi kayıtsız şartsız destekleyeceğini de resmi
olarak duyuracak.
TALEPLERİMİZ KARŞILANDI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uzlaşılan metnin Türkiye'nin tüm taleplerini kapsadığını söyledi. Zeybekci, "AB yetkilileriyle Brüksel, İstanbul ve İsviçre'de 5 kez bakanlar düzeyinde bir araya geldik. Tam üyelik sürecini de hızlandıran, cesaret veren bir anlaşma oldu" dedi.
KAYITSIZ ŞARTSIZ DESTEK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Brüksel'de açıklanacak metindeki önemli bir ayrıntıya da dikkat çekti. Zeybekci, şöyle konuştu: "Bu metinde AB, ABD ile görüşmelerde Türkiye'yi kayıtsız şartsız destekleyeceğini belirtecek. Böylece GB güncelleninceye kadar Türkiye, TTIP'e otomatik olarak taraf oluyor. GB 1995'te imzalandığında Türkiye'nin 4-5 yılda AB üyesi olacağı düşünülüyordu. Tarımda bugün artık adımlar atılması gerekiyor. En avantajlı olduğumuz kamu alımları, hizmet sektörü dışında kalmış. Bu artık değişmeli."
ABD İLE EŞİT ŞARTTA TİCARET
11Mayıs'ta atılacak imza ile sadece Avrupa değil Amerika'yla ticarette de yeni bir dönem başlayacak. TTIP'ye Türkiye dahil olmazsa ABD malları Türkiye'ye gümrüksüz girecek. Buna karşılık Türk mallarına Amerika'ya girerken yüzde 40'a varan gümrük uygulanacak. İki ülke arasındaki ticaretin serbestleşmesi için "yüksek düzeyli çalışma komitesi" kuruldu. Komiteye, Türkiye tarafında Ekonomi Bakanlığı, Amerika tarafında Ticaret Temsilciliği önderlik ediyor.