Türkiye'de anne olmak zor

Türkiye, annelik koşullarını ölçen 'Anne Endeksi'nde, Libya, Tunus, Suudi Arabistan gibi ülkelerin gerisinde kalarak179 ülke arasında 65'inci sırada yer aldı...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2015 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'de anne olmak zor

Dünya genelinde 179 ülkede yapılan 'Anne Endeksi' raporu hazırlandı. 'Save the Children' örgütünün hazırladığı raporda, 179 ülkede yaşayan annelerin sa ğlığı, eğitimi, gelir seviyesi ve kadınların toplumdaki statüsü gibi konular değerlendirildi. 2014'te 59'uncu sırada yer alan Türkiye, 6 sıra düşerek 65'inci sırada yer aldı. Rapor, anne ölüm hızı, beş yaş altı çocuk ölüm hızı, kişi başına düşen gayrisafi milli gelir, çocukların eğitim hayatında geçirebildikleri ortalama süre ve kadınların ülke yönetimlerinde yer alma durumlarını göz önüne alarak ülkeleri sıralamaya tabi tutuyor.

ABD 33'üncü oldu

Libya, Tunus, Kuveyt, Suudi arabistan, Çin gibi ülkeler sıralamada Türkiye'nin önüne geçti. Norveç, anneliğin en rahat olduğu ülke olarak açıklandı. Bu ülkeyi sırasıyla, Finlandiya, İzlanda ve Danimarka takip etti. Listenin üst sıralarında kuzey Avrupa ülkeleri bulunurken, ABD 33, İngiltere ise 24. sırada yer aldı. Raporda ABD'nin neden daha üst sıralarda yer almadığına da değiniliyor. Buna göre ABD her ne kadar eğitim ve ekonomi alanında oldukça ileri düzeyde de olsa, anne sağlığı konusunda 61 ve çocukların sağlığı konusunda 42. sırada yer alıyor. Kadınların siyasete katılımında ise dünyada 89. sırada yer alıyor.

Öte yandan, Afrika kıtası, 2015 yılında annelik bakımından en kötü ülkelere ev sahipliği yaparken, Somali sıralamada sonuncu ülke olarak açıklandı. Araştırma kapsamında, annelerin eğitim durumu, geliri ve siyasi katılım durumu incelendi. Türkiye'de annelerin ortalama 14,5 yıl eğitim gördüğü ve anneler için kişi başı milli gelirin 10 bin 970 dolar olduğu açıklandı. Kişi başı gelir İsviçre'de yaklaşık 90 bin dolar olurken, 33. sırada yer alan ABD'de 53 bin dolar olarak açıklandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber