Petrolün cari açığa katkısı 'yalan' oldu

Cari açık bavul ticaretinin hız kesmesine bağlı olarak Mart'ta 5 milyar dolara dayandı. Petroldeki düşüş nedeniyle cari açıkta gerileme beklenirken artış hayal kırıklığı yarattı.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 13 Mayıs 2015 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Petrolün cari açığa katkısı 'yalan' oldu

Cari açık Mart'ta 4.96 milyar dolar ile aylık bazda yılın zirvesine yükseldi. Cari açık Ocak-Mart döneminde 10.91 milyar dolar, yıllık bazda ise 45 milyar 499 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan cari işlemler açığı, Mart ayında 4 milyar 961 milyon dolarla ekonomistlerin beklentisi olan 4.4 milyar doların üzerinde ve yıllıklandırılmış cari işlemler açığı ise geçmiş aylara ilişkin yukarı yönlü revizyonların da etkisiyle 45 milyar 499 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığı martta bir önceki aya göre 1.6 milyar dolarlık yükselişle, 2014 kasım döneminden bu yana ilk defa yıllık bazda artış göstermiş oldu.

43 milyar $'a inmişti

Ekonomi yönetiminin geçen yılbaşından bu yana aldığı makroihtiyati tedbirler, petrol fiyatlarındaki düşüş ve altın ithalatının gerilemesiyle yıllık bazda cari açık 65 milyar dolar düzeyinden şubatta 42.8 milyar dolara kadar inmişti. Yılsonu cari açık beklentisi ise 36.4 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Altın ihracatı azaldı

Mart ayında cari açığın piyasa beklentilerini aşmasında dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre yükselmesi, bavul ticaretinin hız kesmesi ve turizm gelirlerinin sınırlı artışı etkili oldu. TCMB açıklamasında, "Bu artışta, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 1.5 milyar dolar artarak 4.86 milyar dolara yükselmesi, net hizmet gelirlerinin 47 milyon azalarak 1.08 milyar dolara gerilemesi ve birincil gelir açığının 50 milyon dolar artarak 1.26 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur" denildi.

Parasal olmayan altın kalemi altında, net altın ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre 427 milyon dolar azalarak 822 milyon dolar oldu. Net hata noksan Mart ayında 91 milyon dolar; Ocak-Mart döneminde ise 3.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bavul ticareti Rusya krizi ile %48 geriledi

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, cari açığın düşüş eğilimine ara verdiğini belirterek, "Ancak, öncü göstergeler nisan ayında yıllık cari açığın tekrar düşüş eğilimine geri döneceğine işaret etmektedir" dedi. Cari açıkta mart ayında gözlenen kötüleşmede dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre yükselmesinin ana etken olduğunu vurgulayan Bürümcekçi, bavul ticaretinde Rusya krizinin etkisiyle yıllık bazda yüzde 48 gerilemeye dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber