Yargıtay: Kimse 4 ay 20 günde doğuramaz

Haber Giriş : 15 Ağustos 2006 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, bir kişinin yaşının değiştirilmesi kararını, nüfus kayıtlarındaki aynı anneden olma kardeşiyle arasında 4 ay 20 günlük yaş farkı oluştuğu için bozdu. Yüksek Mahkeme, bu süre içerisinde 2 kez doğum yapmanın mümkün olmadığını vurguladı.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin kararına göre, davacı Ülkü Bayram'a velayeten babası Ali Bayram ve annesi Emine Bayram, Bağcılar 1. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak çocuklarının yaşının büyütülmesi istemiyle dava açtı. Yerel mahkeme, bu istemi kabul etti. Yargıtayca incelenmeksizin kesinleşen karar, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kanun yararına bozulması istemiyle Cumhuriyet Başsavcılığınca temyiz edildi.

Dosyayı görüşen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin kararında, doğum tarihinin düzeltilmesine karar verilen Ülkü ile aynı anneden doğduğu anlaşılan kardeşi Murat arasında düzeltilen doğum tarihine göre sadece 4 ay 20 günlük bir zaman farkı bulunduğuna işaret edildi.

Bir kadının bu süre içerisinde 2 kez doğum yapmasının tıbben mümkün olmadığının açık olduğu vurgulanan kararda, hakimin, nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken bu kayıtların diğerleriyle çelişik olmamasına özen göstermesi, böyle bir sonucu doğuracak kararlar vermemesi gerektiği kaydedildi.

Kararda, mahkemece bu husus dikkate alınmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulmasının usul ve kanuna aykırı olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber