5G'ye de altyapı hazırlanıp ihaleye çıkılacak

Cumhurbaşkanı'nın uyarısı üzerine tekrar değerlendirilen milyarlarca euro'luk 4G ihalesi iptal edilmedi, 3 ay ertelendi. İhale, hem 4G, hem 5G'ye altyapı hazırlayacak şekilde uyarlanacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Mayıs 2015 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
5G'ye de altyapı hazırlanıp ihaleye çıkılacak

Mithat Yurdakul

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "zaman kaybetmemize gerek yok" dediği 4G teknolojisi için yapılacak ihale ertelendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 26 Mayıs'ta yapılması gereken ihalenin 26 Ağustos'a ertelendiğini duyururken, erteleme gerekçesi olarak, "isteklilerin teknik ve finansal hazırlıkları için ilave zaman taleplerini" gösterdi.

Ertelemeden önce Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Erdoğan'a bilgi verildiği öğrenildi. 4G ihalesinin, "teknoloji bağımsız ihale" olduğu, ihalenin, hem 4G'ye hem de 5G'ye altyapı hazırlayacak şekilde uyarlanacağı bilgisi de Erdoğan'a verildi.

Geçtiğimiz ay 4G için geliştirilen milli baz istasyonu standını ziyaret eden Erdoğan, "Dünya şu anda 5G'yi konuşuyor, biz 3G'deyiz. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok.

2 yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G'li bir çöplük haline döner" demişti.

Erdoğan'ın açıklamasının ardından 5G için teknolojik inceleme çalışmaları başlatılmıştı. 4G ihalesinin ne olacağı gündeme gelirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Teknik olarak inceleyin talimatı verdim. Cumhurbaşkanımızın esas hedefi en yüksek teknolojiyi istemesi, ihaleyle ilgili bir ifadesi değil.

Olası teknolojik bakımdan yeni bir değerlendirme gerekliyse konuşulur" diyerek ihaleden geri adım atılmayacağı mesajı vermişti.

'Kapasite yetmeyecek'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, halihazırda Türkiye'de kullanılan 2G ve 3G teknolojilerinin tüketici beklentilerini yeterince karşıladığı kaydedilerek, şöyle denildi:

"Artan zengin içerikli uygulamalar, hız beklentisi ve mobil veri/internet tüketimini artıran akıllı cihazların piyasada yaygınlaşması gibi etkenlerin zaman içerisinde mevcut mobil elektronik haberleşme şebeke kapasitelerinin yetersiz kalmasına neden olacağı görüldüğünden, dünyadaki mobil elektronik haberleşmede sağlanan gelişmeler ve geleceğe yönelik çalışmalar da dikkate alınarak; bakanlığımız ve BTK'nın görev-yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, halen sektörde faaliyet gösteren tüm işletmeciler başta olmak üzere ilgili tarafların da görüşleri alınarak IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme çalışmaları sonuçlandırılarak buna ilişkin ihale süreci başlatılmıştır."

GSM şirketleri ek süre istedi

Bakanlık açıklamasında, "İsteklilerin şartnameye yönelik değişiklik taleplerinin değerlendirilmesi ve ihaleye katılacak isteklilerin teknik ve finansal hazırlıklarını tamamlayabilmek için ilave zaman talepleri üzerine, sektörde faaliyet gösteren mevcut işletmecilerle birlikte değerlendirmeler sonucunda, daha önce 26 Mayıs 2015'te yapılacağı duyurulan IMT ihalesinin 3 ay ertelenmesi hususunda görüş birliğine varılmış olup, ihale, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca 26 Ağustos 2015 tarihine ertelenmiştir" denildi.

İhale teknolojiden bağımsız olacak

Edinilen bilgiye göre, ihalenin ertelemeli de olsa yapılması kararı öncesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Erdoğan'a konuyla ilgili brifing verildi. Erdoğan'a, 4G ihalesinin "teknoloji bağımsız ihale" olduğu, bu frekans ihalesinin 5G'yi engelleyici nitelikte olmadığı aktarıldı. İhalenin, hem 4G'ye hem de 5G'ye altyapı hazırlayacak şekilde uyarlanacağı bilgisi de Erdoğan'a verildi. Bakanlar Kurulu, 4G ihalesinde toplam asgari değeri peşin 2 milyar 298 milyon euro olarak belirlemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber