Vekillerin ayrıcalık talebi Genel Sağlık Sigortası'na takıldı

Haber Giriş : 16 Ağustos 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekillerinin 2007 TBMM bütçe önerisine "tedavi gideri" kalemi konulması isteği, gelecek yıl devreye girecek olan Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) takıldı. Milletvekillerinin gerekçesi, sağlık harcamaları konusunda ayrıcalıkları olduğu, bu çerçevede çeşitli anlaşmalar ve düzenlemeler yapıldığıydı. Ancak GSS'de herhangi bir istisna olmadığı için bu uygulamanın hayata geçmesi mümkün görünmüyor.

Sağlık sistemi 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren tamamen değişecek. Bu sistemle birlikte artık işçi, memur, yeşil kartlılar Genel Sağlık Sigortası kapsamına girecek. Tüm vatandaşlar için sağlık primi ödenecek. Uygulama kamu için de aynı olacak. Örnekse; Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'ndan bir memur şimdiye kadar doktora gittiğinde ortaya çıkan fatura, bakanlığın tedavi harcamalarından karşılanıyordu. 2007 bütçesiyle birlikte kamu kuruluşları artık tedavi harcaması yapmayacak. Bunun yerine sağlık primi ödeyecek. Sağlık primi de Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde toplanacak.

İstisna kanunla mümkün
2007 bütçe hazırlık çalışmalarına başlayan kamu kuruluşlarının bu konuda tereddüte düştüğü belirtildi. 2007 Bütçe Hazırlama Rehberi'nde konuya açıklık getirildiği, ilaç ve tedavilerin artık "Sosyal Güvenlik Kurumu'na Devlet Primleri" adı altında yer alan "Sağlık Primi Ödemeleri" bölümünde gösterileceği kaydedildi. Bu uygulamaya ilk tepki ise TBMM'den geldi. Milletvekilleri istedikleri özel ve kamu hastanesinden yararlanabiliyor. TBMM Başkanlık Divanı tedavi yönetmeliği yayımlayabiliyor. Giderler de TBMM bütçesinden karşılanıyor. 2007 yılına ilişkin bütçe önerisini hazırlayan TBMM'de, bütçeye hem sağlık primi gideri hem de tedavi gideri bölümünün yazılmak istendiği belirtilerek ayrıcalıkların devam ettirilmesi gerektiğinin ekonomi bürokrasisine iletildiği belirtildi. Buna karşılık ekonomi bürokrasisinin de "ayrıcalık yapılamaz" görüşünü ilettiği bildirildi.

Yetkililer, milletvekillerine bir ayrıcalığın ancak kanunda yer alacak bir istisna ile mümkün olabileceğini kaydettiler. TBMM'nin 2006 yılı bütçe ödeneği 340 milyon YTL. TBMM Bütçesi görüşmeleri sırasında Başkan Bülent Arınç'ın verdiği bilgiye göre sadece eski milletvekillerinin sağlık harcamaları 43 milyon YTL tutuyor. Kamu Hesapları Bülteni'ne göre ise milletvekillerinin tedavi masrafları ilk 6 ayda 2.9 milyon YTL, ilaç gideri de 599 bin YTL oldu. Böylece milletvekillerinin toplam sağlık harcaması 3.5 milyon YTL'yi buldu.

Bu arada 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren devreye girecek olan Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde hastaneler ve eczanelerle tekrar sözleşme yapması gereken Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın ilaç listelerini de gözden geçirmesi gerekeceği belirtildi. Sözleşmelerin nasıl yapılacağı, sistemin işleyişine ilişkin 2006 yılının sonuna kadar bütün ikincil düzenlemelerin çıkarılması gerektiği kaydedildi. Buna karşılık Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nda atama işlemlerinin tamamlanamadığı, ikincil düzenlemelerin yetişip yetişmeyeceği konusunda endişe yaşandığı dile getirildi.

Kamu kurumları tedavi harcaması yapmayacak
* İşçi, memur, yeşil kartlılar tek sağlık şemsiyesi altında toplanacak.

* Tüm vatandaşlar için sağlık primi ödenecek. Uygulama kamu için de geçerli.

* 2007 bütçesiyle birlikte kamu kuruluşları tedavi harcaması yapmayacak.

* Kamu kurumları tedavi harcaması yerine sağlık primi ödeyecek.

* Sağlık primleri Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde toplanacak.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber