Seçimlerde hile mümkün mü?

Son günlerde hem bazı siyasi parti liderleri hem de bazı gazeteciler seçimlerde hile olacağını belirtmektedir. Peki bu mümkün mü?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mayıs 2015 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçimlerde hile mümkün mü?

Seçimlerde hile iddiaları, hemen her seçimden sonra gündeme geliyor.

Bu konuda daha önce ayrıntılı bir açıklama yapılmıştı. İşte eski YSK Başkanı Sadi Güven'in açıklamaları...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, hemen her seçimden sonra gündeme gelen, sonuçlara hile karıştırıldığı, seçmen olmayanlara oy kullandırtılıp, seçmen olma hakkı bulunanlara listelerde yer verilmediği iddialarına ilk kez yanıt verdi.

BÜTÜN PARTİLERİN TEMSİLCİSİ VAR:

Seçim güvenliğine yönelik çok tartışmalar yapılıyor. Sandıklarla ilgili olarak bilinmeli ki sadece sandık kurulları çalışmıyor sandıklarda. Siyasi parti temsilcilerinin sandıklarda bulunma hakkı var. Bu temsilcilerin yanında sandıklar açılıyor. Bu sonuçlar onların yanında tutanağa bağlanıyor. İsterlerse o tutanakların birer örneğini de alıyorlar.

PARTİLER EŞZAMANLI GÖRÜYOR:

Bu tutanaklar ıslak imzalı. Bu tutanaklar, internet dışında ayrı bir sistem üzerinde birleştiriliyor. Ayrıca ıslak imzalı bütün tutanaklar da herkesin görebileceği gibi yükleniyor sisteme. Eşzamanlı olarak siyasal partiler de yüklendiği an bunu görebiliyor.

TUTANAKLAR ELEKRONİK ORTAMDA:

Şimdi şunu da yapıyoruz. Zaten bugün sisteme girdiğinizde hangi ilçede, hangi sandıkta hangi partinin kaç oy aldığını görebiliyorsunuz. Ama buna inanmayanlar için parti temsilcileri önünde imzalanan, ıslak imzalı tutanağı da tarayıp sisteme yükleyeceğiz. Herkes o sandıkta çıkan oya bakarken o tutanağa da bakma imkanı bulacak.

BAŞKA TÜRLÜSÜ MÜMKÜN MÜ:

Böyle bir sistemde oyların başka türlü sayılması mümkün mü? Kaldı ki biz bu kararları alırken, yasal olarak 5 partinin temsilcileri de toplantılara katılıyor, kararlara katılıyor.

GÜVENİLİRLİĞİ NASIL SORGULANIR:

Bu sistemin güvenilirliği nasıl sorgulanır. Mümkün değil. Bu bilgisizlikten kaynaklanıyor. Benim sistemimde, YSK'nın sisteminde seçmen kütüklerine bakabiliyorsunuz. Herkes açıkça her şeyi görebiliyor.

HAVUZDAN ÇIKARSINIZ:
Vatandaşların kayıtlara bakması gerekiyor. Lütfen seçimi beklemeden kayıtlara baksınlar. İkametgah bilgileri görülmeyen vatandaşların kütükte gözükmeleri mümkün değil. Sistemde gözükmedik diyorlar. Şimdi siz, taşınıyorsunuz ama bildirmiyorsunuz. Sonra birisi geliyor aynı adrese ve kaydını yaptırıyor. Siz otomatik olarak sistem dışına çıkıyorsunuz. Bizim gidip birilerini sistem dışına çıkartmamız, birilerini eklememiz mümkün mü? Adresini bildirmeyen havuza düşüyor. İsmi gözükmüyor artık.

PARTİLER BİLİYOR AMA:

Bizim sistemin güvenli olduğunu siyasi partiler biliyor. Bize geldi 5 parti, brifing verdik. Partiler de sorun yok ama bilgi sahibi olmayanlar kamuoyunu yanlış yönlendiriyor. Seçime yönelik güvensizlik aşılıyor. Oysa ki bizim sistemimiz çok güvenli. Kamu spotları çekme kararı aldık. Seçmenleri bilgilendireceğiz. Seçmenler de seçimi beklemeden kontrol etsin listeleri. İnternet sitemizden mümkün.

SİSTEM ELEKTRONİK OYLAMAYA UYGUN DEĞİL:

Sistem elektronik oylamaya uygun değil. Bu sistemde olmaz. Bu yüzden ne böyle bir çalışma yaptık ne de yasa değişmeden yapmak mümkün. Havelsan'la da böyle bir çalışma olmadı. Zaten bu sistemde nasıl yapacaksınız?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber