İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yetim veya asker çocuğuna 18 yaşına kadar ayda 100 TL

OKAN GÜRAY BÜLBÜL'ün yazısı...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Mayıs 2015 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yetim veya asker çocuğuna 18 yaşına kadar ayda 100 TL

Annesi, babası ya da her ikisi vefat edene 18 yaşına kadar aylık 100 TL yardım yapılacak. Aynı yardım babası askerde olan çocuk için de geçerli. Yardımlardan faydalanmak için başvurular başladı.

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yetim ve öksüzlere yönelik yeni sosyal yardım için hak sahiplerini belirlemeye başladı. Bu kapsamda 18 yaşından küçük ve muhtaç durumdaki çocuklardan, annesi veya babası ya da her ikisi vefat etmiş olan veya babası askerde olanlara, 18 yaşına kadar aylık 100 TL nakdi yardım yapılacak. Bu yardımdan yararlanmanın bazı şartları var. Bu doğrultuda sunulan şartları sağlayanlar için ise başvuru süreci bu ay itibarıyla başladı.

20 MİLYAR YARDIM

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın istatistiklerine göre 2014 yılında toplam 20 milyar TL seviyesinde sosyal yardım yapılmış. 3 milyon hane sosyal yardımlardan yararlanmış. Düzenli yardımların dışında süreli yardımlar da bu rakama dahil. Bu yardımlar içerisinde konut yardımından 65 yaş aylığına kadar bütün sosyal yardımlar bulunuyor. Yapılan sosyal yardımlar düzenli ve süreli yardımlar olarak ikiye ayrılıyor. Düzenli yardımlar; şartlı eğitim, sağlık ve gebelik yardımları, eşi vefat etmiş kadınlara, muhtaç asker ailelerine yapılan yardımlar ve 2022 sayılı Kanun çerçevesinde yapılan yardımlarla evde bakım yardımıdır. Süreli yardımlar ise; gıda, yakacak, barınma, eğitim, sağlık, engelli ihtiyaç, özel amaçlı, giyim ve diğer aile, istihdam ve tek seferlik yardımlardır.

Kimler faydalanabiliyor?

Anne veya babasını veya her ikisini de yitirmiş çocuklardan; herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar yani çalışmayanlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sosyal ekonomik destek kapsamında destek almıyorlarsa her ay 100 TL sosyal yardım alabilecekler.

ANNE SAĞSA YARDIM ONA

Diğer yandan babası askerde olup muhtaç durumda olan çocuklara da aynı miktarda yardım yapılacak. Yardım çocuk 18 yaşına gelinceye kadar sürecek. Yapılacak yardımlar, eğer çocuğun annesi sağsa doğrudan anneye ödenecek. Eğer sağ değilse, çocuğa bakan kişiye yardım yapılacak. Yardımların kişileri rencide etmesinin önüne geçilmesi amacıyla banka hesapları üzerinden yapılması planlanıyor.

YARDIM ŞARTLARI

Yetim aylığı kapsamında sosyal yardım alacak çocukların; bekar olması, evde bakım yardımından yararlanmıyor olması gerekiyor. Bu çocuklara bakan anne ve baba dışındaki kişilerin yararlanması içinse; hanede sosyal güvencesi bulunan kişi olmaması, çocukla aynı evde yaşaması ve muhtaç durumda olması gerekiyor.

191 bin çocuğu kapsıyor

BU yardımlardan yararlanmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvurmak gerekiyor. Vakıflar illerde valilikler, ilçelerde ise kaymakamlıklarda bulunuyor. Başvurular 7 Mayıs'tan itibaren alınmaya başlandı. Yardımlardan 175 bin yetim ve öksüzle 16 bin asker çocuğunun yararlanması bekleniyor. Ödemeler 1 Haziran'da başlayacak.

2 SORU 2 CEVAP

Aynı kurumdan emekliyse yüksek olan maaşı alabilir

SORU: 1987'de dedem vefat etti, babamın da 2012'de vefat etmesinden sonra; 2012 Aralık'ta SGK'ya yetim maaşı nedeniyle açtığımız dava 2014 Ekim'de lehimize sonuçlandı. Fakat bilirkişi 21. Hukuk Dairesi'nin 10.06.2014 tarihli kararıyla görüş değiştirdiğini ifade etmişti. Yetim maaşında son durum nedir? (Tahir Kolay)

CEVAP: SGK konuyla ilgili ölen kişilerin aynı kurumdan emekli olması dolayısıyla yalnızca fazla olan maaşın bağlanmasını mümkün görüyor. İlgili davalar ise farklı şekilde sonuçlanabiliyor. Bu konuda net bir şey söylemek ve dava şu şekilde sonuçlanır demek mümkün değil. Konuyla ilgili bir avukattan destek almanızda fayda var

10 yıllık farkı mahkeme kararıyla almak mümkün

SORU: 24 Nisan tarihli AKŞAM Gazetesi'nde 30 yılı aşkın hizmeti olup da yalnızca 30 yıllık hizmeti karşılığı emekli ikramiyesi almış kişilerle ilgili yazınızı okudum. Ben de 40 yılı aşkın süredir görev yaptım ve 2014'te emekli oldum. SGK'ya başvuracağım dilekçeyi bulamadım acaba siz dilekçe örneği yollayabilir misiniz?

Cevap: 40 yıllık hizmeti olan bir kişi olarak 10 yıllık hizmetiniz için SGK'ya dilekçeyle başvurmanız gerekiyor. Bu başvurunuz sonrası SGK'nın cevabına göre konuyu yargıya taşımanız gerekebilir. 10 yıllık farkı mahkeme yoluyla alabilirsiniz. Ancak bu farkın hesaplanması emekli olduğunuz tarihteki rakamlar üzerinden yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber