İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

3 yıl alt görevde çalışmış olma şartına Y.D. kararı

Danıştay, alt görevde 3 yıl çalışmış olma şartı arayan YÖK görevde yükselme yönetmeliğinin ilgili hükmünün yürürlüğünü durdurdu.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Mayıs 2015 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
3 yıl alt görevde çalışmış olma şartına Y.D. kararı

Danıştay, alt görevde 3 yıl çalışmış olma şartı arayan YÖK görevde yükselme yönetmeliğinin ilgili hükmünün yürürlüğünü durdurdu.

Genel çerçeve yönetmelikte, alt görevlerde ne kadar süre çalışılacağına dair düzenleme şu şekildedir:

"Madde 6 - (Değişik fıkra: 30.06.2014 - 2014/6579 S. Yön./2. md.) Kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arar. İlan edilen kadro veya pozisyon için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az altı ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması esastır."

Bu maddeye göre, alt görevde ne kadar süre çalışılacağına ilgili kurum kendisi karar verecektir.

YÖK ise kurumsal yönetmeliğinde yaptığı düzenlemeyle, bu süreyi 3 yıl olarak belirlemiştir. YÖK görevde yükselme yönetmeliğinin genel şartları düzenleyen 6. maddesi şu şekildedir:

"MADDE 6 - (1) Bu Yönetmelikte belirtilen kadrolara görevde yükselme suretiyle atanabilmek için;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet şartlarını taşımak,
b) İlan tarihi itibariyla (Ek ibare:RG-4/2/2015-29257) ilgilinin başvuruda bulunduğu kadroya ilişkin 7 nci maddede belirtilen alt görevlerde toplam en az üç yıl hizmeti bulunmak,
c) (Ek:RG-4/2/2015-29257) İlan edilen kadro için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, ilan tarihi itibarıyla en az altı ay atamanın yapılacağı kurumda çalışmış olmak,
ç) (Ek:RG-4/2/2015-29257) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak,
gerekir."

Açılan bir davada, Danıştay yukarıda koyu olarak gösterilen ibarenin yani 6. maddenin b bendinden "en az 3 yıl hizmeti bulunmak" ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Danıştay'ın bu kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun YD İtiraz No: 2014/1158 sayılı kararı ile de onaylanmıştır.

Karar gerekçesi belli olmamakla birlikte, bu karar diğer kurumlar için de emsal olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber