İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu Reform Tasarısının tasarının kabul edilen 17'nci maddesi ile 3 bin 845 ara kademe kaldırıyor

Haber Giriş : 26 Şubat 2004 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Reform Tasarısının tasarının kabul edilen 17'nci maddesi ile 3 bin 845 ara kademeyi kaldırıyor.

Tasarının ''Bakanlıkların merkez teşkilatı kurulmasına ilişkin esaslar''ı düzenleyen 17'nci maddesine göre, ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinin kurulması, kaldırılması, görev, yetki ve sorumlulukları yasayla düzenlenecek. Bağlı ve ilgili kuruluşlar eliyle yürütülen hizmetler için bakanlık merkez teşkilatında ayrıca birim kurulamayacak. Bakanlık merkez teşkilatı ile müsteşarlık şeklindeki bağlı kuruluşlarda ''Müsteşarlık, genel müdürlük, başkanlık, daire başkanlığı ve müdürlük'', başkanlık şeklindeki bağlı kuruluşlarda ''Başkanlık, daire başkanlığı ve müdürlük'', genel müdürlük şeklindeki bağlı kuruluşlarda ''Genel müdürlük, daire başkanlığı, müdürlük'' dışında hiyerarşik kademe oluşturulamayacak.

Ancak, birim ve personel sayısı dikkate alınarak bakanlıklardan sadece merkez teşkilatı bulunanlar ile müsteşarlık şeklinde kurulan bağlı kuruluşlarda en çok üç, diğer bakanlıklarda en çok beş müsteşar yardımcılığı, başkanlık ve gen müdürlük şeklinde kurulan bağlı kuruluşlarda en çok üç başkan yardımcılığı ve genel müdür yardımcılığı kadrosu kurulabilecek.

Kamu Yönetimi Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Yasası Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında CHP Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, merkezi yönetimin yetkilerinin yerel yönetimlere devrine değil, tasarıyı hazırlayan ''Zihniyet''e karşı olduklarını bildirdi. Gazalcı tasarıda ''Gençlerin anlayamayacağı bir dil'' kullanıldığını kaydederek, ''Niye örgüt yerine teşkilat deniliyor?'' diye sordu. Tasarı ile kamu hizmetlerinin özel sektöre devredilmesinin öngörüldüğünü de bildiren Gazalcı, buna karşı olduklarını söyledi.

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan da tasarıyla hiyerarşik kademeler azaltılırken, yeni kademelerin oluşumunun yasaklandığını ifade etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin milletvekillerinin tasarıya ilişkin eleştirileri ile sorularını yanıtlarken, tasarıyı hazırlarken ''Anayasa dili'' kullanmaya özen gösterdiklerini, o nedenle de ''Örgüt'' yerine ''Teşkilat'' denildiğini bildirdi. Anayasa'da devletin asli ve sürekli görevlerinin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceğinin hükme bağlandığına dikkat çeken Şahin, diğer görevlerle ilgili bir kısıtlama olmadığını belirtti. Bu görevlerin zaten özel sektöre yaptırıldığını bildiren Bakan Şahin, buna belediyelerin temizlik hizmetlerini örnek gösterdi. Şahin, bu hükmün serbestçe kullanımını önlemek için üniversiteler ile kamu kuruluşlarına gördürülecek hizmetlerin yasayla belirlenmesi hükmü getirildiğini de ifade etti.

Devlet Personel Başkanlığı'nın yaptığı çalışmaya göre tasarı ile 3 bin 845 ara kademenin kaldırıldığını belirten Şahin, bununla yıllık 66 trilyon 139 milyar lira tasarruf edileceğinin ortaya konulduğunu bildirdi. Bakan Şahin, kaldırılan kademelerle birlikte bunlarla çalışan sekreter, şoför, odacı gibi kadrolarda hesaplandığında devletin bu tasarı ile elde edeceği tasarrufun yıllık 500 trilyon lira olacağını söyledi.

Madde üzerinde değişiklik önergeleri veren CHP, oylamalar sırasında karar yeter sayısı aranması ve yoklama yapılması isteminde bulundu. CHP'nin önergeleri AK Parti Milletvekillerinin oylarıyla reddedilirken, AK Parti Milletvekillerinin redaksiyon amaçlı verdiği bir önerge kabul edildi. Genel Kurul'da tasarı üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber