AYM'den taklit markalara tescil vizesi

Yüksek Mahkeme, ünlü markaları çağrıştıran markaların tescilinde sahibinin izninin aranacağı şartını iptal etti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 03 Haziran 2015 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den taklit markalara tescil vizesi

Fevzi ÇAKIR

Anayasa Mahkemesi (AYM), marka tescili konusunda tartışma yaratacak bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) marka tescilinde mutlak ret nedenleri başlıklı 7. maddesinde kritik bir iptal kararı aldı. Yüksek Mahkeme, maddenin ünlü markaları çağrıştıran markaların tescilinde asıl markanın sahibinin izninin aranacağı şartını iptal etti. Bu kararın taklit markaların önünü açabileceği ifade ediliyor.

MAHKEME İPTAL İSTEDİ

Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Türk Patent Enstitüsü aleyhine açılan Türk Patent Enstitüsü Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu kararının iptaline ilişkin davada, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında KHK'nın taklit markaları önleyen 7. maddenin birinci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek AYM'ye başvurdu.

Başvuruyu esastan inceleyen Yüksek Mahkeme, Yasa'nın 7. maddesinin "ı" bendinde yer alan "Sahibi tarafından izin verilmeyen Paris Sözleşmesi'nin 1. mükerrer 6. maddesine göre tanınmış markalar..." hükmünün iptaline karar verdi. Kararda, "Bir markanın sahibine sağladığı haklar 'marka hakkı' olarak adlandırılmakta ve marka hakkı, fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında yer almaktadır. Dolayısıyla, itiraz konusu kuralda yer alan markanın tesciline ilişkin düzenleme, mülkiyet hakkının konusunu oluşturan marka hakkıyla ilgili olduğundan Anayasa'ya aykırıdır ve iptali gerekir" denildi.

PARİS SÖZLEŞMESİ'NİN 1. MÜKERRER 6. MADDESİ

"Birlik ülkeleri, tescilin yapıldığı ülkenin yetkili makamınca söz konusu ülkede bu sözleşmeden yararlanacağı kabul olunan bir kişiye ait olduğu, aynı veya benzeri mallar için kullanıldığı iyi bilinen tanınmış bir markanın herhangi bir karışıklığa yol açabilecek bir şekilde yeniden reprodüksiyonunu, taklit edilmesini veya aslına yakın bir şekilde değiştirilmesini içeren bir markanın kullanılmasını gerek mevzuat izin verdiği takdirde resen gerekse ilgilinin isteği üzerine yasaklamayı ve tescilini reddetmeyi veya iptal etmeyi taahhüt ederler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber