Memura enflasyon farkı faiz artırımı getirir mi?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2006 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasalarda mayıs-haziran aylarında yaşanan dalgalanmalara, olağan ve olağan üstü toplantılarla borçlanma faizini toplam 4.25 puan artırarak yanıt veren Merkez Bankası, ağustos ayı olağan toplantısını, hükümetin Maliye Bakanlığı ve diğer ekonomik birimleri de şaşırtarak memur sendikalarıyla yapılan toplu görüşmelere yüzde 2.38'lik enflasyon farkı ödeme vadiyle başlamasının gölgesinde yapacak.

Yeni bir faiz artırım kararı çıkma olasılığı zayıf gözüken toplantıda Para politikası Kurulu'nun, memura enflasyon farkı ödenmesinin, enflasyonist etkisini de dikkate alarak yeni bir faiz artırımı yapabileceği de ileri sürülüyor.

Para Politikası Kurulu'nun bu ayki toplantısı 24 Ağustos günü yapılacak. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Başkanlığı'nda yapılacak toplantıya Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez ve Mehmet Yörükoğlu ile Kurul üyeleri Güven Sak, İbrahim Turhan katılacak.

PERSONEL GİDERLERİNE DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ

Merkez Bankasının geçen ay açıkladığı Enflasyon Raporunda, mevcut haliyle bile bütçedeki personel ödeneklerinin yetmeye bileceğine dikkat çekilmişti. Raporda personel giderleri ve sağlık harcamalarının cari dönemde bulunduğu seviyenin söz konusu harcamaların yıl sonu hedefinin üzerinde gerçekleşme olasılığını artırdığına dikkat çekilmiş ve bu bütçe gelişmelerini olumsuz etkileyebilecek söz konusu nedenlerden kaynaklanan açıkların dolaylı vergiler yoluyla kapatılması halinde enflasyon beklentilerini düşürmek açısından önemli olan yıl sonu tek haneli enflasyon oranının gerçekleşmesinin güçleşeceğine dikkat çekilmişti.

Kurul'un hükümetin memurlara hem bu yılın ilk yarısı hem de ikinci yarısı için enflasyon farkı ödeme taahhüdünde bulunmasının, enflasyon bekleyişleri ve mali disiplin üzerindeki etkisini olumsuz değerlendirme olasılığı yüksek bulunuyor.

FAİZ ARTIRIMLARI

Para Politikası Kurulu en son 20 Temmuz'da yaptığı toplantıda, döviz kurunun gecikmeli etkileriyle enflasyondaki yükselişin temmuz ayında da sürmesini, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışların devam etmesini ve bekleyişlerin orta vadeli hedeflerle henüz uyumlu olmamasını göz önüne alıp, "enflasyona ilişkin temkinli olma gereği sürmektedir" görüşüyle 0.25 puanlık bir faiz artırımına gitmişti. Böylece Merkez Bankasının piyasalarda dalgalanmanın başladığı mayıs ayından sonra borçlanma faizlerinde yaptığı artırım 4.25 puana kadar yükseldi.

Piyasalarda dalgalanmaların yaşandığı mayıs ve haziran aylarında 2'si olağanüstü olmak üzere toplam 4 kez toplanan Para Politikası Kurulu, 25 Mayıs'taki olağan toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemiş, 7 Haziran'daki ilk olağanüstü toplantısında 1.75 puanlık faiz artırımı yapmıştı. 20 Haziran'daki olağan toplantısında da herhangi bir artırıma gitmeyen Kurul, piyasalarda yaşanan dalgalanmanın önüne geçilememesi nedeniyle bu toplantıdan 5 gün sonra 25 Haziran'da yaptığı ayın ikinci olağanüstü toplantısında ise kısa vadeli faiz oranlarında 2.25 puanlık artırım yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber