Üç fuarda 4.2 milyar $'lık buluşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fuarcılık sektörüne örnek gösterdiği CNR EXPO, Evteks, İMOB ve EDT fuarlarıyla 4.2 milyar $'lık sektörel buluşma gerçekleştirildi. Üç fuarın İstanbul'a dolaylı katkısı 1.2 milyar TL'yi buldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Haziran 2015 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üç fuarda 4.2 milyar $'lık buluşma

Küreselleşen dünyada fuarcılık sektörü giderek ticaretin ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Firmalar ihtisas fuarlarında doğru pazarlama stratejilerini hayata geçirerek hem satış hem de reklam fırsatı yakalıyor. Bacasız sanayi diye de adlandırılan fuarlar alışveriş ve turizmle birleşip şehre ciddi ekonomik katkı sağlıyor. Bunun bir örneği de geçtiğimiz dönemde CNR EXPO'da yaşandı. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (Evteks), İstanbul Mobilya Fuarı (İMOB) ile Ev Dışı Tüketim ve Gıda Ürünleri Fuarı (EDT) sayesinde 4.2 milyar dolarlık sektörel buluşma gerçekleştirilerek, yeni ihracat bağlantılarına aracılık edildi. Bu fuarların yapıldığı dönemde İstanbul ekonomisine dolaylı katkı ise 1.2 milyar TL'yi buldu.


FUAR HERKESE KAZANDIRIR

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na "İZFAŞ'ı CNR modeliyle özelleştirip profesyonel yönetime bırakırsanız daha çok para kazanırsınız" sözleriyle örnek gösterdiği CNR EXPO'nun en son 19-23 Mayıs 2015 arasında düzenlediği, kendi branşında dünyanın ikinci en büyük fuarı olan Evteks tek başına, şehir ve ülke dışından gelen katılımcı ve ziyaretçileriyle İstanbul ekonomisine 680 milyon TL dolaylı katkı sağladı.


ZİYARETÇİ REKORU KIRDI

21'incisi düzenlenen, Avrupa'nın önemli trend ofislerinin bir araya geldiği, politikacısından sanatçısına kadar herkesin ilgi gösterdiği Evteks Fuarı'na 122'si yabancı olmak üzere binin üzerinde firma 2 bin markayla katıldı. 1.000 stant açılan fuarda yoğun katılım nedeniyle CNR EXPO'nun 8 salonu doldu. Şirket, katılımcılar için fuar alanında 3 salon kiralayıp bir de çadır kurdu. 2014'te 114 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl 40 bini yabancı olmak üzere 138 bin kişi gezdi.

ÜÇ FUARDA 84 BİN YABANCI

Dev organizasyonun şehir ekonomisine katkısını değerlendiren CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Evteks'i yurtdışından ziyaret edenlerin konaklama, catering ve ulaşımda 3 kat daha fazla harcama yaptığını belirtti. Erem, şöyle konuştu: "Evteks ile birlikte markalaşmış İMOB ve EDT Fuarları'nı da hesaba kattığımızda CNR olarak 84 bin yabancı misafir ağırladık. Sadece 3 fuarın otel ve restoran sektörüne katkısı 550 milyon TL'yi geçti. Bu kişilerin İstanbul gidiş-gelişlerinde THY'nin business-comfort sınıfını yoğunlukla kullandıkları biliniyor. Bu dönemlerdeki İstanbul uçuşlarında hem yer bulmak zorlaşıyor, hem de bilet fiyatları yükseliyor. Ayrıca şehir içi ulaşımda taksi kullanmaları, Kapalıçarşı ve diğer alışveriş merkezlerinde yaptıkları kişisel alışverişlerin tutarları gibi ölçemeyeceğimiz katkılar da var."

2 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Evteks, ev tekstili sektörünün ihracat grafiğini de her yıl artırıyor. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, Evteks'in birçok yatırımcının ajandasına giren dünyaca ünlü bir fuar olduğunu belirterek, "Her katılımcı bu fuara çok büyük bir özenle hazırlanıyor. Müşterilerimiz de bizi değerlendirip karar veriyor. Başarı notumuzu fuar sonucunda oluşan siparişlerde görüyoruz" dedi. Küçükçalık, 2015 yılında sektörün ihracatını 3.4 milyar dolardan 3.6 milyara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. TETSİAD Başkan Yardımcısı Ali Aydın da sektörün ihracatının her yıl yüzde 20 büyüdüğüne işaret ederek, Evteks'in sektörün ihracatına 2 milyar dolarlık katkı sağladığını anlattı. Evteks Fuarı'nda bu yıl akıllıca bir strateji izleyerek, fuarın haftaiçi açık kalma sayısını 4 güne çıkardıklarını belirten Aydın, "Böylelikle hedeflediğimiz ziyaretçi rakamının üzerine çıktık" dedi. "Evteks moda demek" benzetmesini yapan Aydın, fuarla ilgili şunları anlattı: "İnovasyon, markalaşma, Ar-Ge ve tasarımdan oluşan 4 kriter de bu fuarda var. Fuar daha açılmadan ziyaretçiler geliyor. Yeni ürünleri görücüye çıkarmadan kapatmak isteyen müşterilerimiz oluyor."

DÜNYANIN EN ÜNLÜ PERDECİSİ STANT AÇTI

Tanıtımiçin İtalya Como'da yapılan Proposte Expo'da otobüslere afişler astıran CNR Holding bu tanıtımın meyvesini de dünyaca ünlü firmaların Evteks'e katılmasıyla aldı. Proposte Expo'nun başkanının şirketi İtalyan Fiorete de stant açan firmalardandı. Dünya perde trendlerini belirleyen 81 yıllık şirketin direktörü Silvio Bellucci, ilk kez katılmalarına rağmen çok memnun kaldıklarını belirterek, "2016 yılı için şimdiden rezervasyon yaptırmayı düşünüyoruz" dedi. İspanyol Monteral'in yöneticisi Jorge Belda da CNR'ın ev tekstili alanında önemli bir pozisyonda olduğunu, bunu değerlendirmek istediklerini söyledi. Hintli SVG Moda'nın yöneticisi Sandiip Agarwaal ise 4 yıldır geldikleri fuarın kendileri için çok önemli olduğunu anlattı.

EVTEKS FUARI OTELLERİ DOLDURDU

CNR Expo'da düzenlenen Evteks Fuarı süresince Yeşilköy ve Bakırköy'deki oteller yüksek doluluk oranına ulaştı. Fuarda en büyük standı açan Verdi Perdeleri'nin patronu Recep Tanrıverdi, Beşiktaş'taki Shangri La Otel'de Avrupa'nın top 10'unda yer alan tekstil devlerini ağırladıklarını söyledi. Tanrıverdi, "Fuarın tekstil açısından faydaları büyük oldu. Ancak İstanbul'daki otellerde de ciddi doluluk yaşandı. Bizim otelde 'creme de la creme' diyebileceğimiz top seviyede firmaların patronları, yöneticilerini ağırladık" dedi. Avrupa'nın lüks tekstil üreticilerinin İstanbul'a gelmeden aylar önce rezervasyonlarını yaptırdıklarını anlatan Tanrıverdi, bu canlanmanın restoranlara da yansıdığını ifade etti. Tanrıverdi, "Özellikle otelimizdeki Çin lokantasına bayıldılar. Burayı tamamen kapattılar diyebilirim. Boğaz çevresindeki diğer restoranlar da fuar boyunca canlıydı" diye konuştu. WOW Istanbul Hotels & Convention Center Genel Koordinatörü Ziya Cihan, Evteks'in özellikle uluslararası katılımcılarının yoğunluğu sebebiyle sektör açısından diğer fuarlara göre büyük getirisi olan bir organizasyon olduğunu söyledi. Cihan, "Fuar merkezine ve havalimanı metro hattına yürüme mesafesinde olmamızın avantajıyla, katılımcı ve ziyaretçiler tarafından tercih sıralamasında ilk sırada yer aldık. Geçen yıl olduğu gibi bu fuar döneminde de yüzde 100'ü bulan oranlara ulaştık" dedi. Renaissance Polat İstanbul Hotel Satış ve Pazarlama Direktör Yardımcısı Elif Yenidoğan da otelin fuar süresince yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı belirtti.

İNOVATİF ÜRÜNLER BİRBİRİYLE YARIŞTI

Tülden perde sistemlerine, banyo ürünlerinden uyku ve yatak odası tekstiline, döşemelikten mutfak ve yemek odasına kadar geniş ürün yelpazesine sahip olan fuarda bu yıl inovatif ürünler de adeta birbiriyle yarıştı. Yanmaz ve toz tutmayan kumaşlardan okaliptus ağacının doğallığını taşıyan kendini temizleyen perdeye ve yanmaz tüle kadar kadar pek çok ürün sergilendi. En çok ilgi çeken ürün ise yatak yarasını önleyen çarşaf oldu. Sokak süsleme sanatı 'Yarn Bombing' de Türkiye'de ilk kez bir fuar alanında yer aldı. Otomobil, banklar ve ağaçlar farklı desenli kumaşlarla süslendi.

25 ÜLKE KATILDI

Evteks'eİspanya, İtalya, Belçika, Yunanistan, Fransa, Fas, İngiltere, Hollanda, Amerika, Suudi Arabistan, Dubai, Bulgaristan, Litvanya, Rusya, İran, Kuveyt, Çin, Tayvan, Endonezya, Hindistan, Pakistan, Portekiz, KKTC, Mısır, Almanya ve Avusturya olmak üzere 25 ülke katıldı. İspanya, Belçika ve Fas devlet düzeyinde katılım sağladı. Fuarın dizaynist bölümünde ise Hollanda, Fransa, Portekiz ve İngiltere'nin dünyaca ünlü desen stüdyoları yer aldı.

STANT İÇİN TORPİL İSTEDİLER

Katılımınyüksekliğini ilginç bir örnekle anlatan Ceyda Erem, "Ev tekstili ve mobilya fuarlarımızda katılım rekorları kırıyoruz. Stant için torpil isteyenler dahi oluyor. Her iki fuarın da 2016 yılı katılımları tamamlandı ve bekleme listelerimiz olmasına rağmen hiç yer kalmadı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber