13 yılda ilaç yüzde 70 ucuzladı

Sağlık alanında 13 yılda birçok reforma imza atan hükümetin en büyük hamlesi 'ucuz ilaç' oldu. 2003'te 34 liraya satılan bir antibiyotik bugün 10 lira. Vatandaş artık 13 yıl öncesine göre ilacını bugün yüzde 70 daha ucuz alıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Haziran 2015 07:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
13 yılda ilaç yüzde 70 ucuzladı

Ercan Baysal

Türkiye'nin kader seçimine 24 saat kaldı. Haftalardır meydanlarda her konuda uçuk vaatlerde bulunan muhalefet liderleri, son 13 yılda Türkiye'nin sağlık alanında gerçekleştirdiği reformlardan neredeyse hiç bahsetmedi. Hükümetin "İlacımı istediğim eczaneden alıyorum" ve "İstediğim hastanede tedavi olabiliyorum" sloganlarına karşı, muhalefet partileri cılız da olsa karşılık veremedi. Pek çoğumuz farkında değiliz belki ama; ülkemizde ilaç fiyatlarında son 13 yılda yaşanan inanılmaz değişim, başlı başına bir 'devrim' niteliğinde. Bülent Ecevit'in başbakanlık yaptığı ANASOL-M koalisyonunun devrildiği 2002 yılında, Avrupa'da ilacın en pahalı olduğu ülke Türkiye'ydi. AK Parti hükümetinde geçen 13 yılda tablo tam tersine döndü. Şu anda Avrupa'da ilacın en ucuz olduğu ülke Türkiye. En çok kullanılan hayati ilaçların 13 yıl önceki ve bugünkü fiyatlarını yan yana koyduğumuzda, koalisyonlar döneminde Türk halkının nasıl soyulduğu ortaya çıkıyor. Bugün 10 lira olan antibiyotiği yıllarca 34 liradan satın almışız. Bir başka deyişle, yıllarca 'ilaç' yerine 'hap'ı yutmuşuz.

İlk icraat KDV indirimi

3 Kasım 2002'de iktidara gelen AK Parti'nin, ilk el attığı konulardan biri de yüksek ilaç fiyatlarıydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Mart 2004'te KDV yüzde 20'den yüzde 8'e çekildi. Aynı gün ithal ilaçlar için de kur ayarlaması yapıldı. Böylece birçok ilacın fiyatı yüzde 20 ucuzladı. Kısa süre sonra da ikinci ve en önemli adım atıldı... İlaçta 'eşdeğer' uygulamasına geçildi. Bu kararla da binden fazla ilacın fiyatı yüzde 50 düştü. Ardından vatandaşın eczaneden direkt ilaç almasının önü açıldı. Bu süreçte ilacın en büyük müşterisi devlet haline geldi. Devletin pazarlık gücü daha da arttı. Sonuç olarak kimi firmalar 'kuzu kuzu' kimisi de 'mecburen' fiyaını AB seviyesine çekti. Böylece 13 yılın sonunda ortalama düşüş yüzde 70'i buldu.

2-3 KAT PAHALIYDI

Son 13 yılda fiyatında inanılmaz düşüşler yaşanan ilaçlar arasında ilk sırayı kolesterol ilacı alıyor. Bugün fiyatı 19 lira olan kolesterol ilacını, 13 yıl önce tam 95 liradan yutturmuşlar bize. İkinci sırada ise çok bilindik bir antidepresan geliyor. Bugün 9 lira 59 kuruşa satılan bir kutu depresyon ilacına 2003'te 69 lira ödüyorduk. En fazla ucuzlayanlar listesinde üçüncü sırada antibiyotikler var. Bugünkü fiyatı 9 lira 63 kuruş olan antibiyotik tableti tam 13 sene önce 34 liradan yutmuşuz. Aynı firmanın aynı ilacına 3 katından daha daha fazla ödemişiz senelerce. Son 13 yılda fiyatı yarı yarıya düşen veya bir başka deyişle 2003'te bugünkünden 2 kat daha fazla para ödediğimiz ilaç sayısı o kadar çok ki sıramaya kalksak sayfa yetmez...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber