Kocası ve babası ölen kadın iki maaş alabilir mi?

OKAN GÜRAY BÜLBÜL'ün yazısı...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Haziran 2015 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kocası ve babası ölen kadın iki maaş alabilir mi?

Kocası Bağ - Kur'lu olup 2008 öncesi vefat eden, babası da SSK'lı olup yine 2008 öncesi vefat eden kişi her iki aylığı birlikte alabilir.

SORU: Kadınlara çifte maaş haberlerindeki kavram kargaşalarını anlamakta zorlanıyoruz. mümkün olmadığını takdir edersiniz; olayın mağduru 82 yaşındaki annem olacak gibi gözüküyor. 2003 yılından önce ölen ancak aylık bağlama şartları oluşmayan Bağ-Kur'lu kocasından 2006 yılında çıkan toptan prim ödeme hakkından faydalanarak 2006 yılından itibaren kocasından bağkur maaşı almaktadır. Şimdi aylık talep ettiği SSK'li babası da 2007 yılında vefat etmiştir. Sizin ifadenize göre; 1.10.2008 öncesi kocasından ölüm aylığı alanlar bu tarihten sonra (1.10.2008 tarihinden sonra) ölen babasından emelki aylığına hak kazanmaları halinde iki aylık birlikte alınabilir. Aylık talep ettiği babası 2008 yılından önce 2007 yılında vefat ettiğine göre, ayrıca babasından da maaş bağlanması talebi kabul görür mü? (Avni Nart)

Cevap: Belirttiğiniz koşullar çerçevesinde kocası Bağ-Kur'lu olup 2008 tarihinden öncesi vefat eden, babası da SSK'lı olup yine 2008 öncesi vefat eden kişi her iki aylığı birlikte alabilir. Ancak bu kişi babanız üzerinden aylık almaya başlayacak olan kardeşiniz ise annenizin aylığında düşme olacaktır. Şu an için anneniz aylık alan başka çocuğu bulunmadığı için yüzde 75 oranında ölüm aylığı almaktadır. Başvuru sonrası kardeşinize de aylık bağlanması halinde annenize bağlanan aylık oranı yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşecektir. Bu oran düzenlemesi yüzenden de maaşında azalma olacaktır.

Eş durumu tayini nasıl olur?

Özel sektörde eş durumu tayininin 3 yıl sigortalık şartının 2 yıla indiğini söylediniz. Bu yönetmenlik ne zaman çıkar? Cevap: Başbakan bu konudaki düzenlemenin yapılacağı konusundaki müjdeyi verdi. Seçim sonrası Meclis açıldığında konuyla ilgili düzenlemenin hayata geçmesini bekleyebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber