'Ya vergiler artacak ya da özelleştirme'

Haber Giriş : 22 Ağustos 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, gelecek yıl Türkiye'de ya yeni bir vergi ya da özelleştirme dalgasının gündemde olacağını açıkladı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) raporunda, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan Orta Vadeli Mali Plan'da (OVMP) yapılan revizyonun, 2007 yılında yeni bir vergi ya da özelleştirme dalgasını gündeme getirdiği kaydedildi.

TEPAV İstikrar Enstitüsü Mali İzleme Raporu'nu açıkladı. Raporda, IMF Niyet Mektubu, Faiz Dışı Fazla Hesabı, Orta Vadeli Program ile Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan rapora yer verildi.

Bütçe gelirinde büyük artış

Raporun Orta Vadeli Mali Plan'ın değerlendirildiği bölümünde bir önceki plana göre yapılan revizyona dikkat çekildi. Revizyona göre gelecek yıl bütçe giderlerinin GSYİH'ya oranı bir önceki plana göre 2007'e 2.9 puan arttı.

Buna karşılık, bütçe açığının GSYİH'ya oranı ise yüzde 2'den yüzde 1.4'e geriledi. Bu durum, bütçe gelirlerindeki büyük artıştan kaynaklandı. Bütçe gelirlerinin GSYİH'ya oranındaki artış 3.5 puan olarak ortaya çıktı.

'Gelirler açıklanmalı'

Raporda şu görüşlere yer verildi: "OVMP'de öne çıkan bir konu da, harcamaların arttığı bir ortamda gelirlerde yaşanan reel sıçramadır. Harcamalarda ortaya çıkan artış kısmen de olsa açıklanırken, gelirlerde öngörülen artış genel ifadelerle geçiştirilmiş izlenimi vermektedir. Gelir kalemlerinde ortaya çıkan reel artışın mutlaka bir politika olarak açıklanması gerektiğini düşünüyoruz."

'TMO riski var'

Raporda, "Niyet mektubunda KİT'lerdeki performans düşüklüğünün ana nedeni TMO'nun 'öngörülenden' daha çok tahıl alımı yapması olarak gösterilmektedir" denildi. Raporda ayrıca, TMO'ya fındıkta olduğu gibi hükümetçe verilebilecek diğer destekleme görevlerinde yeterince şeffaflık olmamasının önemli bir mali risk doğurduğu vurgulandı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber