Türkiye'yi kurtaracak, KPSS'den 80 alan, 1000 beyin...

Haber Giriş : 22 Ağustos 2006 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DPT, KPSS'den en az 80 puan ve C seviyesinde yabancı dil bilen bin uzmanla illerin gizli kalmış ekonomik potansiyellerini ortaya çıkarıp, bunları yatırıma dönüştürecek

DPT, KPSS'den en az 80 puan ve C seviyesinde yabancı dil bilen bin uzmanla illerin gizli kalmış ekonomik potansiyellerini ortaya çıkarıp, bunları yatırıma dönüştürecek

İllerin gizli kalmış ekonomik potansiyellerinin ortaya çıkarılarak yatırıma dönüştürülmesinin hedeflendiği kalkınma ajansları için uzman personel alımına başlanıyor. Devlet Planlama Teşkilatı, faaliyete geçen Çukurova ve İzmir kalkınma ajansları için 35'er uzman alacak. Daha sonra kurulacak 26 kalkınma ajansı için toplamda 1000 uzmana görev verilmesi bekleniyor. Türkiye'nin bölgesel kalkınmasını sağlayacak uzmanlara büyük umut bağlanıyor.

YÜKSEK NOT VE DİL

DPT, bir anlamda pilot uygulama bölgesi olarak seçilen Çukurova ve İzmir kalkınma ajansları için alacağı toplam 70 personelin seçilme şartlarını da belirledi. DPT yetkililerinin, 'gittikleri yerin krem tabakası olacaklar' dedikleri uzmanlık kadrosuna KPSS'den en az 80 not alanlar tercih edilecek. Ancak, yüksek notun yanı sıra en az C seviyesinde yabancı dil de kesin şart olarak belirlendi. DPT, bu özellikleri tutan personel arasından seçimi mülakatla yapacak. Kalkınma ajansları için alınacak uzmanlar, özel bir eğitimden geçirilerek çalışma bölgelerine gönderilecek. Uzmanlar gittikleri illerin ekonomik potansiyellerine ilişkin geniş bir araştırma yapacaklar ve yörenin öncelikli kalkınma alanlarını belirleyecekler.

YARISI YATIRIMCIDAN

İlleri kalkındıracağı düşünülen yatırım alanları belirlendikten sonra yatırımcılardan bu alanda proje üretmeleri istenecek. Örneğin, hayvancılığın potansiyel olarak belirlendiği bölgede hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi yatırımlarını içeren projeler beklenecek. Projeler, ağırlığı üniversite hocalarından oluşan seçici kurul üyelerinin beğenisine sunulacak. İki ayrı üyeden olumlu görüş alan projeler destek kapsamına alınacak. Yatırım için gereken kaynağın yarısını devlet karşılayacak, diğer yarısı ise yatırımcı bulacak. Kaynağı amacı dışında kullananlar kara listeye alınarak sistem dışı bırakılacak. Yapılan hesaplamalara göre, kalkınma ajanslarının her yıl bu amaçla yatırımcılara kullandıracağı kaynağın tutarı 1 milyar YTL'yi bulacak.

İşte öncelikli kurtarılacak vilayetler

İSTANBUL, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Uşak, Bilecik, Bursa, Eskişehir, Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Ankara, Karaman, Konya, Antalya, Burdur, Isparta, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat, Bartın, Karabük, Zonguldak, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Amasya, Çorum, Samsun, Tokat, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars, Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Bitlis, Hakkari, Muş, Van, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Şırnak, Siirt.

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber