Cemil Çiçek: Güçlü koalisyon olmalı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Haziran 2015 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cemil Çiçek: Güçlü koalisyon olmalı

Meclis Başkanı Çiçek, koalisyon seçenekleri ve erken seçim ihtimali için 'milletle küslük, devletle kavga olmaz' diyerek güçlü bir koalisyon yapılması gerektiğini savundu

Yenisi seçilinceye kadar TBMM Başkanlığı görevine devam edecek olan Cemil çiçek, seçim sonrasında ortaya çıkan tablodan güçlü bir koalisyon hükümeti çıkmasının ülke yararına olduğunu söyledi.

Çiçek, seçim sonuçları, koalisyon seçenekleri ve erken seçim olasılıklarına ilişkin olarak Milliyet'in sorularını yanıtladı. Çiçek, şu değerlendirmeleri yaptı:

'Milletle küslük olmaz'

"Seçim bitti. Türkiye'nin ortaya çıkan tabloyla yönetilmesi gerekiyor. Seçmen milletvekilleri seçilsin diye oy kullanmış değil. Milletvekilleri seçilsin ve Meclis kurulsun ve oradan da ülkeyi yönetecek hükümet oluşturulsun diye seçim yapıldı. Şimdi bu tablodan bir hükümet çıkarmak siyaset kurumunun görevidir. Seçimi ve seçim öncesindeki tartışmaları artık geride bırakmak gerekir. Bir söz vardır; 'milletle küslük, devlette kavga olmaz' diye. Şimdi bunun gereğinin yapılması gerekiyor. Seçim öncesinde ileri derecede birbirini suçlayan sözler sarf edildi. Ben 'seçim sonrasında işbirliği gereği doğabilir, o nedenle, yüz yüze bakacak bir üslupla siyaset yapmak gerekir' diye uyarılar yapmıştım ama karşılıklı suçlayıcı sözler maalesef sarf edildi. bugün bunları geride bırakmak, unutmak gerekir. Zaman işbirliği yapmak zamanıdır."

'Gerçek kabul edilmeli'

"Siyaset gerçekler üzerine yapılır. Elbette idealler de vardır. Gerçek şu ki; Meclis'te 4 parti var. Bu gerçek kabul edilmelidir. Kimse milletin takdirini yok saymamalı, saygı duymalı. Kabul edilmesi gereken bir gerçek de Cumhurbaşkanı gerçeğidir. Kimse Cumhurbaşkanı'nı da yok farz edemez. Siyasi patiler de birbirlerini yok sayamazlar. Bu gerçekler üzerinden ülkeyi yönetecek bir hükümetin oluşturulması gerekiyor."

"Bugün itibarıyla bir koalisyon gerçeği ile karşı karşıyayız. Azınlık hükümetleri ile bir yere varılmaz. Ben azınlık hükümetinde görev yaptım. Başkasının kararına bağlı bir destekle yol almak mümkün olmuyor. Anadolu'da güzel bir söz vardır, 'el atına binen ya düğünde ya bayramda iner.' Yani devamlı bindirmezler. Bu nedenle Meclis'te çoğunluğu olan bir koalisyon, güçlü bir koalisyon daha yararlı olur. Ben kendi hayatım için şöyle derdim, gençlik yıllarında hissiyatımı öne çıkarıp, aklımı derin dondurucuya koymuştum. Ama deneyimim arttıkça bunun tam tersinin doğur olduğunu gördüm ve aklı öne çıkardım. Bugün siyasetçilerin aklı öne çıkarmaları gerekiyor. Seçimden çıkan tabloyu Türkiye için fırsata dönüştürmek lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber