Okul müdürü ve müdür yardımcısı atamalarına iptal kararı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, eğitim kurumlarına yönetici atamasını düzenleyen yönetmeliğin çok önemli hükümlerini iptal etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Haziran 2015 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul müdürü ve müdür yardımcısı atamalarına iptal kararı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), Türk Eğitim Sen tarafından açılan davada, eğitim kurumlarına yönetici atamasını düzenleyen yönetmeliğin 3. maddesinin yürürlüğünü durdurdu.

İŞTE O HÜKÜMLER

10. MADDE 9. FIKRA

(9) Müdür görevlendirmesi yapılan eğitim kurumlarına müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri yeni görevlendirilen müdürün inhası, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile yapılır.

Gerekçe: Dört yıllık görev süresini doldurmayan müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görevlerinin sonlandırılması, 657 sayılı KHK'da yer alan düzenlemenin aşılmasıdır

23. MADDE 1. FIKRA

Madde 23 - (1) Müdür başyardımcısı ve/veya müdür yardımcısı norm kadrosu boş bulunan eğitim kurumlarına, görevlendirilecekleri tarih itibarıyla 5 ve 7 nci maddelerde belirtilen şartları taşıyor olmaları kaydıyla, görevlendirme yapılacak eğitim kurumunda veya eğitim kurumunun bulunduğu ilçe ve ildeki eğitim kurumlarında halen yönetici veya öğretmen olarak görev yapanlar arasından, eğitim kurumu müdürünün inhası ve il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirilir.

Gerekçe: Dava konusu düzenleme, müdür başyardımcılığına ve müdür yardımcılığı görevlendirmelerinde hiçbir objektif kıstas öngörülmemesi, takdir yetkisine mutlak ölçüde bir etki kazandırması, hiçbir değerlendirme kriterine yer vermeyerek hukuka uygunluk denetiminin etkinliğinin daraltılması, kariyer ve liyakat ilkelerini gözetmeyerek kamu personeli açısından güvencesiz bir ortam yaratması, görevin getirdiği niteliklere sahip en uygun personelin seçimini ve dolaysıyla kamu hizmetinin iyi işlemesini zorlaştırıcı bir etki yaratması ayrıca adayların görevlendirmelerden haberdar olmasını sağlayacak duyuruya yer vermeyerek geniş katılımı ve fırsat eşitliğini ortadan kaldırması nedenleriyle hukuka uygun bulunmamaktadır.

EK-1 GÖREV SÜRELERİ UZATILACAK EĞİTİM KURUMU MÜDÜRLERİ İÇİN DEĞERLENDİRME FORMUNUN AÇIKLAMA-3 NOLU KISMI

3- En kıdemli ve kıdemi en az olan öğretmenlerin, değerlendireceği müdür ile en az altı ay çalışmış olmaları şarttır. Değerlendirme sonucu, en kıdemli öğretmen ile kıdemi en az olan öğretmenin değerlendirme puanlarının aritmetik ortalaması alınarak belirlenir. Kıdem belirlemesinde öğretmenlikte geçen hizmet süreleri esas alınır.

Gerekçe: Okul müdürü hakkında objektif ve bir değerlendirme yapılabilmesi için çok iyi tanıması, bunun içinde makul bir süre onunla birlikte çalışması gerekmektedir. Bu şart en kıdemli öğretmen ile en kıdemsiz öğretmende aranırken, ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürlerinde aranmamıştır. Bu nedenle hukuka uygun değildir.

DEĞERLENDİRME

Danıştay kararı, eğitim kurumlarına yönetici atamaları bağlamında oldukça önemlidir. Danıştay'ın en üst karar organı olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararına göre,

1- 4 yıllık görev süresi dolmadan görevleri sonlandırılan müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarına uygulanan işlemin hukuki dayanağı kalmamıştır. Bu nedenle bu durumdakilerin görevlerine geri döndürülmesi gerekmektedir.

2- Tüm müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı atamalarının iptal edilmesi gerekmektedir. Zira duyuruya çıkılmamış ve hukuki denetimi sağlayacak hiçbir kritere yer verilmemiştir.

3- En az 6 ay süreyle birlikte çalışmadan müdürleri değerlendiren ilçe milli eğitim müdürleri ile şube müdürlerinin yaptıkları işlemin hukuki dayanağı kalmamıştır. Bu nedenle, 6 ay çalışmadan değerlendirme yapılan müdür görevden alınmaları işlemleri geri alınmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber