CHP'de Ak Parti'siz hükümet arayışları

63. Hükümet senaryoları içinde önemli bir yer tutan CHP'de, istişare haftası başlıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki Parti Meclisi bugün toplanacak. CHP'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta içinde parti liderleri ile yapacağını açıkladığı görüşmeye Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda olsun ya da olmasın katılmama eğilimi ağır basıyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Haziran 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'de Ak Parti'siz hükümet arayışları

MERİÇ TAFOLAR

Partide hakim kanı, Ak Partisiz bir koalisyon kurulması için muhalefet partilerinin Kılıçdaroğlu başbakanlığında kurulacak bir hükümet etrafında buluşmasının mümkün olduğu, bu doğrultuda hem MHP hem HDP cephelerinin ikna edilebilir olduğu yönünde.

Restorasyon paketi

Bu nedenle her iki partiye de istenirse ayrı ayrı, istenirse ortak bir restorasyon paketinin sunulması, bu paket ışığında oluşturulacak olası bir hükümet programı çerçevesinde müzakerelerin sürdürülmesi hedefleniyor. Parti içinde sol kanat, bu görüşünde ısrar ediyor ve Ak Parti'li bir koalisyonun partiye geri dönülmeyecek zararlar vereceğine inanıyor. Parti içinde bir ekibin ise üç partinin anlaşacağı bir zemin bulunamaması durumunda Ak Parti ile koalisyon yapılmasının gündeme gelebileceğini düşündükleri, ancak bunun henüz erken olduğu mesajını ilettikleri belirtiliyor.

Öte yandan hafta sonu, çoğunluğu deneyimli siyasetçilerden oluşan isimlerle ayrı ayrı bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunan Kılıçdaroğlu'nun, gayrıresmi düzeyde Ak Parti, MHP ve HDP ile ayrı ayrı yürütülen görüşmelere ilişkin de gün içinde bilgilendirildiği öğrenildi. Alınan bilgilere göre, Ak Parti ile yürütülen gayrıresmi diplomasi, üç dönem kuralına takılması nedeniyle yeniden milletvekili olamayan ancak, AK parti yönetiminde bulunan isimler üzerinden yürütülüyor.

Parti kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti liderlerine yapacağı çağrıya Kılıçdaroğlu'nun olur yanıtı vermesinin mümkün olmadığı görüşü hakim. Alınan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan ile ancak hükümeti kurma görevinin kendisine tevdi edileceği zaman ve Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı dışında görüşebileceği belirtiliyor. Ancak, parti içinde Erdoğan'ın davetinin reddedilmesi durumunda, Erdoğan'ın çizmeye çalıştığı uzlaşmacı tavra ters düşülmesi ve kamuoyunda CHP'nin "uzlaşma istemeyen parti" görüntüsü verebilecek olmasından endişe ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber