Ankara'da Tel Abyad alarmı

YPG, Akçakale sınırındaki Tel Abyad'ı DAEŞ'ten almaya çalışırken buradaki Arap ve Türkmenleri Türkiye'ye göç etmeye zorluyor. Ankara'nın bölgede atacağı adım ise netleşiyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Haziran 2015 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara'da Tel Abyad alarmı

Suriye'de Kürtlerin yoğunlukta olduğu üç bölgede (Rojava) "kanton" ilan ederek hakimiyet kuran, PKK bağlantılı PYD'nin askeri kolu YPG, Türkiye'nin Akçakale sınır kapısının karşısında bulunan Tel Abyad (Gire Spi) kasabasını da ele geçirmek üzere.

YPG daha önce Türkiye sınırı boyunca doğuda Cizire, batıda Afrin, ortada ise Kobani kantonunu ilan etmişti. Kobani kısa bir süre DAEŞ işgaline uğrasa da buradan çıkartılmıştı.

Kantonlar arası toprak bütünlüğü olmadığı için, bu bölgelerin arasında geçiş yapılan yerler YPG için büyük önem taşıyor. Üç kantonun ortasında yer alan Tel Abyad bu yüzden kilit konumda.

Ancak Tel Abyad'da sadece Kürtler değil, Araplar ve Türkmenler de yaşıyor. DAEŞ içinse, Tel Abyad, "nefes borusu" işlevi görüyor. DAEŞ 2014'te burada hakimiyeti ele geçirmişti. YPG ise geçtiğimiz ay bölgeyi geri almak için taarruz başlatmıştı.

ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları da YPG'ye destek için DAEŞ mevzilerini bombalıyor. Şimdi YPG, DAEŞ'ten ve kaolisyon bombardımanından korumak bahanesiyle Arap ve Türkmenleri Tel Abyad'dan çıkartarak, Ankara'ya "sınırı aç" baskısı yapıyor. YPG'nin amacının burayı sadece bir Kürt bölgesi haline getirmek olduğu söyleniyor.

Bölgeden kaçan binlerce kişi Türkiye sınırına yığılırken Ankara kaynakları, PYD ve Batılı müttefikleri tarafından "Rojava"ya verilmek istenen dizaynın farkında olduklarını ve Türkiye'nin atacağı adımların netleşmekte olduğunu açıkladılar. Önümüzdeki günlerde, kritik planın güvenlik zirvesinde ele alınması bekleniyor.

Tel Abyad'da etrafı YPG tarafından sarılan DAEŞ militanları Türkiye sınırına gelerek sivillerin Türkiye'ye geçişini engelliyor. Bir DAEŞ teröristi, Türk tarafına parmağıyla "sus" işareti yaptı.

Ankara, Akçakale sınırında aç ve susuz bekleyen binlerce Suriyeli için kapıyı açma kararı aldı ancak DAEŞ, halka engel oluyor.

YPG ve DAEŞ korkusuyla Suriye'nin Tel Abyad kentinden kaçan binlerce Suriyelinin Türkiye sınırındaki bekleyişi sürüyor. Sınır hattında toplanan ve DAEŞ militanlarınca önceki gün sınırdan geri döndürülmek istenen kalabalık, dün sabah ellerindeki boş pet şişeleri birbirine vurarak su istedi.

Sık sık Türkiye lehine slogan atan kalabalık, 35 derece sıcaklıkta geçişlerine izin verilmesini bekledi.

Bunun üzerine kent yöneticilerinin askeri yetkililerle yaptığı toplantıda Suriyelilerin sınırdan alınmasına karar verildi ve bu Ankara'ya iletildi. Ancak bu kez DAEŞ militanları sınıra gelerek sivillerin Türkiye'ye geçişine engel olmaya çalıştı. Sınırdaki sivillerin sayısı 3 ile 5 bin arasında.

Öte yandan YPG'nin Tel Abyad'a ilerleyişinin ardından, DAEŞ kasabada savunma kurmaya başladı. YPG, DAEŞ'in etrafından dolaşarak kritik köyleri ele geçirdi. Etrafı çevrilen ilçenin düşmesi halinde DAEŞ militanlarının da tek kaçış noktası Türkiye olacak.

MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin Suriye sınırında kapılarını kapatmasının söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi: "Suriye'deki bir etnik temizliğe kolaylık sağlayacak bir politikaya Türkiye'nin destek vermemesi lazım. Türkiye'nin açık kapı politikası devam ediyor. Demografik yapının değişmesinin Suriye için hayırlı olmayacağına inanıyoruz."

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CNN Türk televizyonunda sınırda bekleyen Suriyelilerin durumuna ilişkin bir soruyu yanıtladı:

"Biz yeni bir göç dalgasını kabul edersek bu şu anlama geliyor, en yaz yeni bir 100 bin kişiyi Türkiye'nin karşılamaya hazır olması lazım. Biz Kobani'deki gibi bugün itibarıyla hayati bir insani dram olmadığı kanaatindeyiz. Onun için diyoruz ki, sınırda insani yardım yapalım."

Suriye'nin Halep kentinin kuzeyinde DAEŞ ile ÖSO arasındaki çatışmalar nedeniyle Türkmen ve Arap siviller Türkiye'ye de kaçamadıkları için mahsur kaldı. DAEŞ'in 28 Mayıs'ta ÖSO'nun denetiminde olan Halep'in kuzey bölgesine büyük bir saldırı başlatmasından bu yana yaklaşık 20 bin sivil mahsur durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber