Çift kol bacak nakli olmaz

Çift kol ve bacak nakli uygun değil raporu geldi.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 15 Haziran 2015 10:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Çift kol bacak nakli olmaz

Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapıldıktan 3 gün sonra 27 Şubat 2012 tarihinde ölen Şevket Çavdar'ın ailesinin Ankara İdare Mahkemesi'nde açtığı 600 bin liralık manevi tazminat davasında istenen Adli Tıp Kurumu raporu geldi. Raporda, çift kol ve çift bacak naklinin aynı anda yapılmasının ameliyat sonrası ölüm riskini arttırdığı, bilimsel kurul tarafından hastaya verilen ameliyat kararının uygun olmadığına karar verildiği belirtildi.

Ameliyattan Sonra Öldü

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde oturan ve Alaçatı'da geçirdiği trafik kazasının organları bağışlanan 40 yaşındaki Nazım Akan dan alınan çift kol ve bacaklar, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Nasır, başkanlığındaki ekip tarafından Şevket Çavdar'a nakledildi. Daha sonra takibe alınan Şeket Çevdar'ın ilerleyen süreçte kalp-damar ve kan sisteminin nakledilen dokuların idamesini sağlayamadığı için önce sol bacağı, ardından nakledilen diğer uzuvları tekrar alındı. Bu süreçte bir kaç kez kalbinin durduğu belirtilen Şevket Çavdar, ameliyattan 3 günün sonunda kurtarılamadı. Şevket Çavdar'ın ölümü ardından Sağlık Bakanlığı resen soruşturma başlattı.

Bilirkişi: Ameliyat Kararı Uygun Değil

Ankara 2'nci İdare Mahkemesi, Şevket Çavdar'ın ölümüyle ilgili Adli Tıp Kurumu raporunun alınmasını istedi. İstanbul 1'inci Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından 18 Mayıs 2015 tarihinde hazırlanan raporda, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 18 Kasım 2011 tarihinde yayınladığı Kompozit Doku Nakli Endikasyon Listesi'ndeki 'İki taraflı alt kol ve bacak ampütasyonu varsa diz altından itibaren kalan bölge için tek veya iki taraflı alt kol ve bacak nakli yapılabilir' maddesine vurgu yapılarak, "Kişiye yapılan çift kol ve çift bacak naklinin aynı seansta yapılmasının ameliyat sonrası ölüm riskini arttıracağından bilimsel kurul tarafından hastaya verilen ameliyat kararının uygun olmadığı oy birliği ile mütalaa olunur" denildi.

Haklılığımız Ortaya Çıktı

Şevket Çavdar'ın ailesinin avukatı Meryem Gümüş, kararı "Böylelikle Şevket Çavdar'a yapılan organ nakillerinin tıbbi kurallara aykırı olarak gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır" sözleriyle değerlendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber