Yatırımcıya 'dolar-faiz' önerisi

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Halaç: "Küçük yatırımcının paralarını dolar türünden faize yatırmaları koalisyon döneminde en iyi fırsat olarak ortaya çıkmakta"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2015 15:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Yatırımcıya 'dolar-faiz' önerisi

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Umut Halaç, koalisyon döneminde küçük yatırımcı için dolar türünden faizin en iyi fırsat olacağını bildirdi.

Halaç, yaptığı açıklamada, seçimlerin ardından ekonominin ülkenin bir numaralı gündemi haline geldiğini, herkesin dolar ve avro kurundaki gelişmeleri, faiz, borsa, altın gibi ekonomik unsurlardaki değişimi yakından takip ettiğini vurguladı.

Söylentilerin aksine, herhangi bir siyasi iktidar seçeneğinde Türkiye'de kriz çıkmayacağına işaret eden Halaç, "Mecliste her partiden çok deneyimli ekonomistler bulunuyor. Potansiyel koalisyon yapıları içinde çok iyi ekonomi yöneticileri çıkacaktır. Ancak geçiş döneminde ekonomik açıdan yüksek beklentilere sahip olmamamız gerekir. Yeni kurulacak hükümetlerden mucize de beklememek lazım" ifadelerini kullandı.

- Sanayici ve küçük yatırımcıya öneriler

Koalisyon dönemi için sanayici ve küçük yatırımcıya tavsiyelerde bulunan Halaç, dolarla ham madde alıp avro ile satış yapan şirketlerin dikkatli olmasını istedi.

Sanayicilerin risklerini ortadan kaldıracak politikalar geliştirmekte fayda olduğuna dikkati çeken Umut Halaç, "Dolar kurunu sabitlemeleri için dolar opsiyonu kullanmalarını öneriyorum. Böyle bir durumda risklerini ortadan kaldırmış olurlar" tavsiyesinde bulundu.

Merkez Bankası'nın dolara müdahalesinin başarılı olduğuna işaret eden Halaç, şunları kaydetti:

"Bu durumda dolar/liranın 2,60 seviyelerine gerileyeceğini düşünebiliriz. Dolar kurundaki önemli hareketin, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artışı kararının ne zaman olacağına bağlı olarak değişeceğini söyleyebiliriz. Bu haziranda faiz artışı ihtimalini pas geçen FED için en erken faiz artışı kararı Eylül 2015 olarak görülüyor, ancak bu tarihin de kesin olduğunun söyleyemiyoruz. Dolardaki seviye bu karara göre netleşir. Avro açısından durum biraz daha farklı. Avrupa Merkez Bankası, parasal genişleme ile avronun değerini düşürmeye çalışsa da çok başarılı olabilmişe benzemiyor."

Doç. Dr. Halaç, altın için tahminde bulunmanın ise zor olduğunu belirterek, "Uluslararası piyasalarda altın konusundaki tablo çok net değil ama ülkemizde düğün sezonu ile birlikte altında yukarı doğru bir hareket beklenebilir. Ancak enflasyon karşısında reel getiri sağlamaktan hala uzak görünüyor. Unutmayalım ki altın bir yatırım aracı değildir, tasarruf aracıdır" ifadelerini kullandı.

Konut edinme tercihi ile kredi faizlerinin çok yakından ilgili olduğuna değinen Halaç, enflasyondaki olumsuz performansın kredi faizlerinde indirime izin vermediğini, bu koşullar altında kredi faizlerinin düşmesini zor gördüklerini vurguladı.

Küçük yatırımcının olabildiğince likit kalmasının en mantıklı seçenek olabileceğini savunan Halaç, "Paralarını dolar biraz aşağıya geldikten sonra dolar türünden faize yatırmaları en iyi fırsat olarak ortaya çıkmakta" dedi.

Merkez Bankası'nın özerkliğine vurgu yapan Umut Halaç, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Merkez Bankası, piyasaların ihtiyaçları yönünde, hatta gerekirse faiz artırımı konusunda bile karar alabilme serbestisine sahip bir durumda. Gelecek dönem enflasyon verileri, faiz artırımı veya indirimi konusunda neler yaşanacağını göreceğimiz bir dönem olacak. Enflasyonda ortaya çıkabilecek yükselişler, Merkez Bankası'nı faiz artışı konusunda sıkıştırmaya devam edecektir. Faiz indirimi ise mevcut enflasyon verilerine bakıldığında zor görünüyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber