SPK Başkanı, 'Cebimden ödedim' dediği yurtdışı gezisinin parasını devletten almış

Haber Giriş : 24 Ağustos 2006 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

hürriyet

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın olurunu alan Teftiş Kurulu raporu Sermaye Piyasası Kurulu'ndaki (SPK) kavgaların ilginç ayrıntılarını su yüzüne çıkardı.

Kurul üyeleri, gezi isyanında bulunan Başkan Doğan Cansızlar'ın, kurul kararı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in talimatıyla geçici görev yolluğu alarak gittiği gezi için, ?Kendi paramla katıldım? açıklamasını yaptığını söylediler. Teftiş Kurulu, ?Başkan, 2005'in 82 gününü yurt dışında geçirdi? diyen Kurul üyelerinin tutumunu hukuka uygun bulurken, yalnızca Mayıs 2006'daki Hong Kong gezisine izin verilmemesini doğru bulmadı.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Başbakanlık Başmüfettişi Mehmet Gürbüz ve Başbakanlık Müfettişi Engin Kücet tarafından yürütülen incelemede, Başkan Cansızlar'ın suçlamalarıyla ilgili olarak Kurul üyeleriyle görüşüldü.

Rapora da yansıyan görüşmelere göre; yurt dışı gezilerle ilgili olarak üyeler, Kurul Başkanı'nın ?bütün haklı uyarılara rağmen hiçbir şekilde harcama limitlerini izlemediği, gitmesi gereken yurt dışı görevlerini titizlikle seçmediği, üyelerin haklı önerilerini zamanında dikkate almadığı, özetle işi iyi yönetemediği? açıklamasında bulundular.

?KURUL KARARINI DENETLEME YETKİSİ YOK?

Kurul kararlarının, yetki ya da yerindelik açısından denetimi yetkisinin yargı organları dışında Kurul Başkanı dahil hiçbir kişi ve kuruma verilmediğini kaydeden üyeler, başkanın kurul kararlarının gereğini yerine getirmekle görev ve yetkili olduğunu kaydettiler. Üyeler, kurulun bütün eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun her zaman açık olduğuna da dikkat çektiler.

SPK'nın yurt dışı toplantılarda temsil edilmesini ve bu toplantılara kurul başkanının katılmasını engelledikleri iddiasının ?hiçbir biçimde gerçeklerle bağdaşmadığını? belirten üyeler, şunları kaydettiler:

?YILIN 82 GÜNÜNDE DIŞARDAYDI?

?Kurul, başkanın yurt dışı seyahatlerini prensip olarak kurul başkanının takdirine bırakmış olup, hiçbir zaman başkanın talebini geri çevirmemiştir. Talepleri her defasında onayladığı, nitekim sadece 2005 yılı sonu itibariyle tam ?82 gün' yurt dışında bulunan kurul başkanının hiçbir seyahatine kurul karar organınca engel olunmamıştır. Ancak çok fazla yurt dışına çıkışı basına da yansıyan kurul başkanı, kurul üyelerince kırıcı olmayan bir biçimde uyarılmış ve yurt dışı seyahatlerinin Başbakanlık Tasarruf Genelgesi çerçevesinde Devlet Bakanlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde planlanması istenilmiştir.?

LİMİT 3 BİN YTL AŞILACAKTI

Cansızlar'ın 9 Kasım 2005 tarihli önergesi ile SPK'nın üyesi bulunduğu Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonu Örgütü toplantısına katılmak amacıyla kendisi, bir başkan yardımcısı ve bir başuzman için kurul karar organına teklifte bulunduğunu belirten üyeler, önerge ekinde gönderilen İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'nın bilgi notunda, önerinin kabul edilmesi durumunda 2005 yılı için belirlenen 433 bin 48 YTL tutarındaki limitin 3 bin 115 YTL aşılacağının görüldüğünü anlattılar.

?TEK BAŞINA GİTMEYİ KABUL ETMEDİ?

Üyelerin ifadesine göre, bunun üzerine Cansızlar'ın, ilgili Bakan Şener'den limit artırımı istemesi görüşü benimsendi. Bu girişim sonuç vermeyince, önerge tekrar gündeme geldi. Bunun üzerine üyeler, Cansızlar'ın toplantıya tek başına katılmasını, böylece ?limitin çok az da olsa aşılmasının izah edilebileceği? kararına vardılar. Cansızlar ise tek başına gitmeyi kabul etmedi. Kurul ise mevcut önergeyi reddetti.

Ardından Cansızlar bu kez kendisi ve bir uzmanın gitmesi için yeni önerge hazırladı. Kurul bunun üzerine, Şener'den limit artırımı istenmesi için karar aldı. Üyeler sonraki süreci şöyle aktardılar:

?KURUL KARARIYLA GİTTİ, ?CEBİMDEN' DEDİ?

?Bu Kurul kararından sonra Kurul Başkanının yurt dışı görevlendirmesi Devlet Bakanlığı makamınca da onaylandı. Başkan geçici görev yolluğunu alarak söz konusu toplantıya katıldı. Buna rağmen başkan basına verdiği demeçlerde toplantıya kendi parası ile katıldığını ifade etti.?

2005 yılı boyunca ?82 gün? yurt dışında geçici görevli bulunan Cansızlar'a hiçbir engel çıkarmayan kurulun tamamen Başbakanlık Tasarruf Genelgesi çerçevesinde belirlenen limiti önemli ölçüde aşması nedeniyle Cansızlar'ın bir tek önerisini değiştirerek kabul ettiğini belirten üyelerin bu ifadeleri yerinde görüldü.

Teftiş Kurulu, raporun ilgili bölümünde, ??meri mevzuat, belgelerle birlikte değerlendirildiğinde; kurul karar organının takdir yetkisinde olan söz konusu kararlarının hukuka uygun olduğu düşünülmektedir? denildi. Teftiş Kurulu buna karşılık, Cansızlar'ın Mayıs 2006'daki Hong Kong ziyaretine izin vermeyen Kurul'u haksız bularak, yurtdışı itibar uyarısında bulundu.

?ÇATIŞMAYI İŞE YANSITTI?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) yönetim kurulu üyeliği için Cansızlar'ın belirlediği ismin geri çekilip, kurulun önerdiği ismin atanmasıyla ilgili şikayeti de araştıran müfettişlere, Cansızlar'ın DASK Yönetim Kurulu üyeliği yapan Daire Başkanı Vahdettin Ertaş arasında yaşanan bir çatışma sonucu kuruldan karar talebinde bulunduğu anlatıldı. Cansızlar'ın, ?kanuni görevlerin dönüşümlü yapılması? gerekçesiyle Ertaş'ın görevden alınmasını ve yerine Daire Başkanı İbrahim Dönmez'in görevlendirilmek üzere aday gösterilmesini teklif ettiğini kaydeden üyeler, ?Ancak Kurul, yaşanan çatışmanın farkında olduğundan ve herhangi bir hukuki gerekçe de olmadığı için teklifi kabul etmedi? dediler.

?KURULDAN HABERSİZ İSİM BİLDİRDİ?

Bunun üzerine teklifini geri çeken Cansızlar'ın, Ertaş, Altın Borsası Başkanı olunca, DASK Yönetim Kurulu üyeliği için, Kurula haber vermeden Dönmez'in ismini Devlet Bakanlığı'na gönderdiği ifade edildi. Kurul İkinci Başkanı'nın, 13 gün sonra, Cansızlar yurt dışında iken durumdan haberdar olduğu, bunun üzerine ?kurulun kendi yetkisine sahip çıkarak? Dönmez'i geri çekip, başka isim bildirdiği vurgulandı. Teftiş Kurulu bu noktada da kurul üyelerini haklı buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber