Ombudsmana 2,5 yılda 16 bin şikayet

Vatandaşın idareyle olan sorunlarını çözmek amacıyla 2,5 yıl önce kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu'na 16 binin üzerinde şikayet yapıldı. Şikayetin 3 bine yakını İstanbul'dan geldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2015 12:04, Son Güncelleme : 03 Haziran 2020 13:44
Ombudsmana 2,5 yılda 16 bin şikayet

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların idareden kaynaklanan sorunlarını şikayet edebilecekleri ombudsmanlıkla Türkiye'nin yaklaşık 2,5 yıl önce karşılaştığını anlattı.

Yargının işini hafifletmeyi ve insan haklarına dayalı iyi yönetim konusunda idareye katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade eden Ömeroğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız hiçbir ücret ödemeden idarenin her türlü eylem ve işlemini, bunu yapan kamu görevlisinin tutum ve davranışlarını şikayet edebilir. Eğer idarenin yanlışı varsa, buna dikkat çekiyoruz. Hatalı davranmışsa 'bunu kabul edin' diyoruz. Vali, emniyet müdürü, polis, müsteşar olabilir. Tavsiyelerimize uyanlar da oluyor, kendi gerekçelerini sunanlar da... Vatandaşın dava açma hakkı kaybolmuyor. Vatandaşlar, verdiğimiz tavsiye kararına idare uymadığı takdirde mutlaka mahkemeye gitsin. Biz her şeyi araştırılmış, gerekçesi, içtihatları konulan bir hukuki metin hazırlıyoruz. Vatandaşlardan ricam çekinmeden haklarını araştırsınlar. 80 milyona yakın bir ülkede bireyle idare arasında sorun çıkması son derece normal. Bireyin ihlal edildiğini iddia ettiği hakları için buradayız. Bize çok rahatlıkla gelebilirler."

Yüzde 60'ı internet üzerinden

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, açıldığı günden bu yana kurama 16 bin 300 civarında başvuru yapıldığını ifade ederek, batılı ülkelerle kıyaslandığında sayının az olduğunu ifade etti.

Başvuruların yaklaşık 15 bininin sonuçlandığını, şu an 870 civarında şikayetin incelendiğini dile getiren Ömeroğlu, şöyle devam etti:

"Kararların yüzde 44'ü gönderme kararları. Yani yasaya göre, müracaattan önce idari başvuru yollarını tüketme zorunluluğu var. İdareden alınan olumsuz kararın ardından kamu denetçiliğine müracaat edilmesi gerekiyor. İdare 60 gün içinde cevap vermek zorunda. Vermezse reddedilmiş sayılır ve bize müracaat yolu açılır."

İmar, ruhsat, proje şikayetleri ağırlıkta

İstanbul'da da ofis açmaya karar verdiklerini kaydeden Ömeroğlu, İstanbul'dan gelen yaklaşık 3 bin civarındaki şikayetin daha çok mahalli idarelerle ilgili olduğunu, imar konuları, proje ve ruhsatla ilgili şikayet yapıldığını söyledi.

Nihat Ömeroğlu, kamunun sivil toplum kuruluşu gibi çalıştıklarını dile getirerek, gelen şikayetlerde ilk sırayı kamu personel rejiminin aldığını söyledi.

Bunu ÖSYM sınavları, eğitim ve öğretim, gençlik ve spor, orman, su, çevre ve şehircilik, çalışma ve sosyal güvenlik alanlarının takip ettiğini açıklayan Ömeroğlu, kamuda çalışanların idareyi "intibakım yanlış yapıldı, emekli maaşım az veriliyor, malulen emekli olmam gerekir, yanlış disiplin cezası verildi, atamamı yapmadınız" gibi konularda şikayet ettiklerini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber