Piyasalar koalisyonu bekliyor!

Piyasalar seçim öncesi seviyelere döndü. Güçlü koalisyon iyimser beklentileri artırırken piyasaları canlandıracak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Haziran 2015 10:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Piyasalar koalisyonu bekliyor!

Zeynep Aktaş

Piyasalar seçim sonrası ilk şoku atlatmış görünüyor. 7 Haziran seçimlerinden hemen sonra 75 binleri test eden bist 100 Endeksi şimdilerde 82,500'lü seviyelere tırmandı. dolar/TL kuru 2,6975'e geriledi. Seçim öncesindeki son işlem günü kapanışı 81,943 seviyesinde olan BİST 100 Endeksi, tekrar güçlenmeye başladı. Piyasa profesyonellerinin ise daha önceki koalisyon dönemlerini inceleyerek verilen tepkilerin geçici olacağı ve belirsizliğin hemen ardından yeniden alım dalgasının geleceği yönündeki beklentilerine paralel olarak pozisyon aldıkları görülüyor. HSBC, Global Gelişmekte Olan Piyasalar kapsamında Türkiye için önerisini 'nötr'den 'ağırlık artır' yönünde değiştirdi. Politik belirsizlik sürmesine rağmen kurumlar endekse duyarlılığı yüksek hisseleri öneri listelerinde bulunduruyor. Analistleri bunu hisse senetlerinin risk ve getiri profillerine bağlıyor. Geçmiş dönemlerde koalisyon kurulmadan önce belirsizliklerin azalma eğiliminin başlaması ile birlikte hisse senetlerinde yukarı doğru hareketlenme başlarken, dolar kuru ve faizlerde aşağı yönlü hareketler gözlenmişti.

Gayrimenkul prim yaptı

Borsa İstanbul, 82,454 ile seçim öncesi seviyeye dönerken son bir haftada yatırımcı yazın canlanan sektörlere ve gayrimenkul hisselerine ilgi gösterdi. En fazla değer kazanan yüzde 7.04 ile gayrimenkul olurken onu yüzde 4.95 ile turizm, yüzde 4.26 ile ulaştırma izledi. Ulaştırma ve turizm hisseleri, hareketli sezonda çıkışa geçti. Turizm sektöründeki bütün hisseler haftayı artıda tamamlarken Martı Otel İşletmeleri son bir haftada yüzde 33 değer kazandı.

Son haftada BİST 50 Endeksi'nde yer alan dört hisse yüzde 5'in üzerinde değer kazandı. emlak konut GYO, Ülker, Tofaş Fabrika, Ereğli Demir Çelik hızlı yükselen hisseler arasında yer aldı. BİST 50'de en hızlı yükselen hisse ise Emlak Konut GYO oldu. borsa ve dövizde toparlanma olmasına rağmen yatırımcı temkinli. Olası olumsuz senaryolara karşı 'stop loss' seviyeleri koyulurken, kademeli olarak alımlar yapılıyor.

Risk primi hala yüksek

Borsa, döviz ve faizlerde fiyatlarda dengelenme meydana gelmesine rağmen Türkiye'nin risk primi hala yüksek. Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) 226.33 seviyesinde bulunuyor. Kredi risk priminin yüksek olması yabancıların Türkiye'ye yönelik yatırımlarını olumsuz etkiliyor. Uzun vadeli eurobond alımlarında da CDS'lerin seyrine bakan yabancılar ancak CDS'in 200 baz puanın altına gerilemesi durumunda biraz daha iyimser hareket edebilir. Döviz mevduatına göre avantajlı seyreden ve düşük riski olan 2025 ve 2026 vadeli USD cinsi eurobondlar yatırımcıların takibinde.

Para Politikası Kurulu izlenecek

Önümüzdeki hafta salı günü Merkez Bankası, haziran ayı PPK'nın karar metnini yayımlayacak. Beklenti anketine göre bozulma Merkez Bankası'nın tepki vermesine sebebiyet verebilir. Ankete göre iki yıl sonrasının enflasyon beklentisi yüzde 6.66'ya yükseldi. 'Ölçülü' bir tepki ise politika faizinde gerçekleşebilir.

Dolar, FED ile 2.70'in altında

Dolar kuru 8 Haziran günü 2.80'i test ettikten sonra harekete başladığı seviyelere geri döndü. Koalisyon beklentilerinin güçlenmesi ve FOMC kararları dolar kurunda geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Kararlarda beklendiği gibi faizler sabit bırakıldı. Fed ekonomi ve istihdam görünümü üzerindeki risklerin dengeli olduğunu tekrarlıyor ve enflasyon beklentilerinin ise stabil kaldığına dikkat çekiyor.

Gelişmeler Fed'in uzun vadede dengeli şekilde ve ağır bir tempoyla sıkılaşmaya gideceğini gösteriyor. Fed'in açıklaması piyasa üzerinde etkisini gösterdi.

Eylüle kaldı

Enflasyon verisinin açıklanmasının ardından genel bazda global piyasalarda Fed'in faiz artışının eylül sonrasına kalabileceği ihtimali güçlendı. Bunu Türkiye için olumlu bir haber olarak görmek gerekiyor. Koalisyon ihtimalinin belirsizliğe girmesi durumunda buna bir de Fed'in faiz artışı baskısını ilave ettiğimizde hiç de hoş bir durumun oluşmayacağını söylemek yanlış olmaz.

Fed faiz artışı gerçekten de piyasaları ciddi şekilde etkiler mi? Garanti Yatırım Araştırma Direktörü Tufan Cömert, "Fed, faiz artırdığında yeni bir dünyaya adım atmayacağız. Evet, oynaklık artacak, bir süre yön çizmekte zorlanacağız, ancak daha önceki deneyimlere baktığımızda, tüm bu gürültünün o kadar da anlamlı olmadığı ortaya çıkıyor" diyor.

Goldman Sachs, faiz artırım beklentisini eylülden aralıka kaydırdı. Citigroup, ise aralıktan eylüle çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber