Başbakan Yardımcısı Şahin, kamu vakıflarını sert bir genelgeyle uyardı ve yasaya uymalarını istedi.

Haber Giriş : 29 Şubat 2004 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Yardımcısı Şahin, kamu vakıflarını sert bir genelgeyle uyardı ve yasaya uymalarını istedi.

Vakıfların vatandaştan bağış almasını yasaklayan yasanın uygulanması için genelge yayımlayan Devlet Bakanı Şahin, 'Halka verilen hizmet karşılığında para almayın. Bunun cezası vardır' dedi

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ocak ayında çıkarılan ve vakıfların vatandaşlardan bağış toplamalarını, kamu imkânlarını kullanmalarını yasaklayan yasanın 'tam uygulanması' için genelge yayımladı. Şahin genelgesinde yasaya uymayan vakıf yöneticileri hakkında 1.5 yıla kadar hapis cezası verileceğini, vakfın kapatılıp mallarına el konulacağını anımsattı ve yöneticilerden bu yaptırımları mutlaka uygulamalarını istedi.

Şahin, kamu vakıflarının vatandaştan zorunlu bağış toplamasını engelleyen ve kamu imkânlarını kullanmamasını öngören yasanın uygulanması konusunda vakıfları uyardı. Genelgede, vakıfların kanunu değişik şekilde yorumladığının tespit edildiği belirtilerek, uygulama birliği sağlanması amacıyla genelgenin yayımlandığına dikkat çekildi.

Vakıflara yol haritası
Genelgede, 29 Ocak 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5072 sayılı yasanın Türk Medeni Kanunu'nun maddeleri hatırlatıldı ve vakıfların senet değişikliği yapmaları için önlerinde altı aylık süre olduğu vurgulandı. Genelgede, vakıfların senet değişikliğini nasıl yapacaklarına ilişkin yol haritası da "Kanuna göre gereğince vakıf senedinde yapılması gereken değişiklikleri; yetkili organlarından karar almak, noterlikten tadil senedi düzenlemek ve yetkili Asliye hukuk mahkemesinden tescil kararı almak suretiyle yapacaklardır" maddesiyle anlatıldı. Bakan Şahin'in genelgesinde vakıflar, 'kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmet binalarını ve isimlerini kullanamazsınız ve vatandaşlara verilen hizmet karşılığında bağış adıyla da olsa bir karşılık alamazsınız' diye uyarıldı.

İhaleye girmek yasak
Şahin, yayımladığı genelgeyle kamu görevlilerine uyarı mesajı gönderdi. Kamu görevlilerinin, görev unvanlarını kullanarak vakıf organlarında görev almayacakları vurgulanırken, kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinden kanun kapsamındaki vakıflara ödenek, yardım veya herhangi bir kaynak aktarılamayacağı anlatıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarının bünyesinde kurulan vakıflar ile bu vakıfların sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerin, bağlı oldukları kurum ve kuruluşların Devlet İhale Kanunu'na göre yapacakları ihaleye katılamayacakları, kurum ve kuruluşların yapım işlerine ilişkin ihalelerde de Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanacağı söylendi. Genelgenin son maddesinde ise kanuna uygun faaliyet göstermeyen vakıfların kanunun 3. maddesine göre cezalandırılacağı belirtildi.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber