Türk Telekom'da Lübnan-İsrail savaşı

Haber Giriş : 26 Ağustos 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'u satın alan Lübnanlı şirket Saudi Oger Group, açtığı ADSL ihalesinde İsrailli şirketi veto etti. 40 milyon dolarlık ihaleye İsrailli ECI ve Karel birlikte girmişlerdi. Ancak, İsrail'in Lübnan'a saldırdığı döneme denk gelen ihalede İsrailli firmaya ihaleye giremeyeceği bildirildi...

TÜRK Telekom'un yüzde 55 hissesine 6 milyar 550 milyon dolar vererek sahip olan Lübnanlı şirket Saudi Oger, 2 ay önce açtığı ADSL ihalesinde İsrailli firmayı ihaleden çıkardı. Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin aile şirketi olan Oger, 2 ay önce yıllık 40 milyon dolarlık ADSL alımı ile ilgili ihale açtı. İhaleye Türkiye'den Saadettin Saran'ın temsilciliğini yaptığı İsrailli ECI ve Türk Karel A.Ş., ortak girişim grubu olarak teklif verdi. İhaleye ayrıca Alcatel, 2 Çinli firma, Siemens bir kaç firma daha teklif verdi. Yapılan elemeler sonunda İsrailli ECI-Karel girişimi kısa listeye bile alındı.

NET AÇIKLAMA YOK

Ancak, daha sonra Türk Telekom, ECI-Karel firmasına net bir açıklama yapmadan, ihaleden çıkartıldığını bildirdi. İhalenin olduğu dönemle, İsrail'in Lübnan'a bombalar yağdırması aynı döneme denk geliyordu. İhaleye yakın kaynaklar, Saudi Oger Grubu'nun, İsrailli firmanın ihaleden çıkartılmasında net bir açıklama yapılmamasını, İsrail'in Lübnan ve Filistin'e yaptığı saldırılara bağlıyorlar. Dünyada sadece 5-6 şirketin teknolojisine sahip olduğu ADSL modem ihalesinde, 1.5 milyon ADSL abonesine hizmet verilecekti.

YILLIK 40 MiLYON DOLAR

SARAN Group'tan Zafer Güçlü, 'Biz Saran Group olarak, bu şirketin temsilciliğini yaptık. Şirket, Karel'le birlikte çözüm ortaklığı anlaşmasıyla ihaleye birlikte girdiler' dedi. Söz konusu ihalenin ilk yıl için 40 milyon dolar olmasına rağmen, her yıl miktarın artacağını da söyleyen Güçlü, ihale yapılan işin süresinin 3 ya da 4 yıl boyunca devam edeceğini söyledi. Güçlü, 'Zaman içinde abone sayısının da artacağını düşünürsek, ihalenin oldukça büyük kazançları içerdiğini söyleyebiliriz' dedi.

3.5 MiLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILACAK

TÜRK Telekom'un yüzde 55 hissesini alan Saudi Oger şirketi, devir işleminin tamamlanmasından sonra 3.5 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıklamıştı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Paul Doany, özellikle erişim, iletim, hat bağlama, paralı telefonlar, bilgi teknolojileri ve data network kanalları gibi alanlarda önemli yatırım yapacaklarını açıklamıştı.

İHALEDE AMBARGO

ANKARA'DAKİ kaynaklar, özellikle İsrail'in Lübnan'a saldırısından sonra bu 3.5 milyar dolarlık ihale pastasından, İsrailli firmalara ret yanıtının verileceğini söylüyorlar. Kaynaklar, 'İsrail hem Lübnan'ı hem de Filistin'i abluka altında tutuyor. Filistin'in gelir kaynaklarını kesmiş durumda. Lübnan'da onlarca çocuk öldü. Bütün bunlar olurken, Hariri'nin şirketinin İsrail'e para kazandırması düşünülemez bile' dediler.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber