Eczacının reçete hatası, tesbit eden SSK memuruna prim olarak dağıtılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK ile anlaşmalı eczanelerin kuruma gönderdikleri reçetelerde hata olması durumunda, bunu tesbit eden personelin hatanın yüzde 7'sini prim olarak alması sağlık camiasında büyük tartışmaya yol açıyor.

Üstelik SSK, "hatalı" dediği reçeteyi eczacıya göstermediği için eczaneler tamamen keyfiyete açık bu duruma tepki gösterecek belgeye dahî sahip olamıyor ve bu durum sadece bir eczacının bile onbinlerce YTL zarara uğramasına yol açıyor.

SSK'nın, serbest eczacıların gönderdiği reçeteleri Reçete Kontrol Ünitesinde çalışan memurlara kontrol ettirmesi, hata bulunması durumunda ise ilaç fiyatı üzerinden kesinti yaptırması eczacıların tepkisine neden oldu.

HATAYI BUL HAVUZDA TOPLANSIN, PARANIN YÜZDE 7'Sİ SENİN OLSUN

Kontrol sisteminin şart olduğunu, ancak bulunan herhangi bir yanlışlığın düzeltilmesi için reçetenin iadesi gerekirken para kesintisine gidilmesinin yanlış bir tutum olduğunu kaydeden eczacılar, "Üstelik kesilen paranın bir havuzda toplanarak SSK'ya kalması, yüzde 7'sinin hatayı bulan memura verilmesi, sağlık meslek çalışanları arasında hizipleşmeyi kaçınılmaz kılar" dedi.

Kanserle ilgili bir reçete söz konusu olduğunda reçeteye iliştirilmiş sadece bir ilacın kupürünün dahi binlerce YTL olabildiği düşünüldüğünde sorunun vehameti daha da iyi anlaşılıyor.

Yanlışlık bulunan ya da üzerinde değişiklik gereken bir reçeteyi Emekli Sandığına gönderdikleri zaman bu reçetenin düzeltilmek üzere kendilerine geri gönderildiğini ifade eden eczacılar, para kesintisinin ise düzeltilemeyecek kadar büyük bir hata olması durumunda yapıldığını bildirdiler. Eczacılar, bu nedenle SSK'dan da aynı uygulamayı beklediklerini belirterek, "Bugüne kadar yasalarca suç sayılan esrar, eroin yakalayan kolluk güçlerine yada yakaladıkları kaçakçılar için gümrük görevlilerine teşvik ödenirdi. Bu durumda bize de eroin kaçakçısı muamelesi yapılıyor. Çünkü hatamızı yakalayan memura ödül veriliyor" dedi.

Bir eczacının sahte reçete düzenlemesi durumunda mutlaka gerekli cezayı alması gerektiğine işaret eden eczacılar, "Ufak hataları herkes yapar. Bunun için cezalandırılmak çok yanlış. Üstelik biz yanlışlık olduğu belirtilen reçetelerimizi göremiyoruz. Görmek için özel dilekçe vermemiz gerekiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber