Meclis 1 Temmuz'da tatile sokulmayacak

Meclis Başkanı'nın en geç 2 Temmuz'a kadar belli olması beklenirken, Ak Partili Ahmet Aydın "Temmuzun ilk haftası her şey biter, geriye bir hükümet kurulması kalır" diye konuştu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Haziran 2015 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis 1 Temmuz'da  tatile sokulmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini vermek için tamamlanmasını istediği Meclis Başkanı seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı günü yapılacak. Seçimin bu turlarda tamamlanamaması halinde 3. ve 4. tur oylamalar ise 1 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirilecek. 28 Haziran Pazar gününden itibaren başlayabilecek oylama turlarının 2 gün ötelenmesi Meclis kulislerinde, "kritik seçim öncesi koalisyon arayışları için 2 günlük ek zaman kazanma hamlesi" olarak yorumlandı. Ak Parti kurmayları en geç 2 Temmuz'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı'nca hükümeti kurmakla görevlendirilmesini beklerken, hükümetin oluşumu için öngörülen 45 günlük süreyi başlatacak Meclis Başkanlık Divanı seçimi de 1 Temmuz'da tatile sokulmayan Meclis'te temmuzun ilk haftası içinde tamamlanacak. Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Temmuzun ilk haftası Meclis ayağıyla ilgili her şey tamamlanır, bir hükümet kalır" dedi.

Yemin töreniyle start alan 25. Dönem parlamentosu ilk olarak Meclis Başkanı'nı seçecek. Dün itibarıyla başkan adaylığına başvurular için öngörülen 5 günlük süre başladı. Aday başvuruları 27 Haziran Cumartesi günü 24.00'e kadar yapılabilecek. İç tüzük uyarınca 10 günde tamamlanması hükme bağlanan Başkanlık seçimi için oylama turları ise kalan 5 gün içinde yapılacak. Bu çerçevede oylama turlarının 28 Haziran Pazar günü başlaması bekleniyordu, ancak Ak Parti'nin yürüttüğü temas trafiği sonucu, olası bir koalisyonun ipuçlarını da verecek kritik seçim için turların 2 gün rötarlı başlaması görüşü benimsendi.

1 Temmuz'da bitebilir

Partiler arasında yapılan görüşmeler sonucu, 367 oy desteğinin arandığı ilk iki tur oylamanın 30 Haziran Salı günü, gerek kalması halinde kalan son iki turun ise 1 Temmuz Çarşamba günü yapılması konusunda uzlaşıldı. Böylece 2 Temmuz'a kadar tamamlanması için süre bulunan başkan seçiminin 1 gün önce sonuçlandırılması mümkün olacak.

Partiler arasındaki uzlaşma çerçevesinde ayrıca Anayasa uyarınca 1 Temmuz'da tatile girmesi gereken Meclis Genel Kurulu bu tarihte tatile sokulmayıp, Meclis Başkanlık Divanı seçimi yapılana kadar açık tutulacak. Dört partinin TBMM Başkanvekili, idare amirleri ve katip üyelerinden oluşan Meclis Başkanlık Divanı seçiminin de temmuzun ilk haftasında tamamlanması bekleniyor. Ak Parti, Meclis'in Başkanlık Divanı seçimi için açık tutulacağı süre içinde Genel Kurul gündemini bakanların sözlü soruları yanıtlamasıyla doldurmayı planlıyor. Bu amaçla kullanılmak üzere Ak Parti grup bürosu tarafından hazırlanan soru önergeleri dün yemin töreni sırasında Genel Kurul'da milletvekillerine imzalattırıldı.

Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ak Partili Aydın, "Temmuz'un ilk haftası her şey biter bir hükümet kalır. Yani Meclis ayağı tamamlanır" denir. Başkanlık Divanı seçiminin ardından Meclis'in tatile gireceğini belirten Aydın, bir hükümetin kurulması halinde güvenoylaması için başkanlığın çağrısı doğrultusunda yeniden toplanılacağını bildirdi.

Aydın, Başkanlık Divanı'nın oluşturulurken engelleneneceği iddialarıyla ilgili bir soru üzerine de "Toplantı yeter sayısı kadar üyenin belirlenmesi oluşumu için yeterlidir" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber