Normal yollarla çocuk sahibi olamayan dar gelirli aileler, tüp bebek maliyetinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor.

Haber Giriş : 02 Mart 2004 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Normal yollarla çocuk sahibi olamayan dar gelirli aileler, tüp bebek maliyetinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor.

Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kuruluşları tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen üyelerin sadece ilaç ve tahlil masraflarını ödüyor. 2 milyardan başlayıp 7 milyara kadar çıkan tüp bebek masrafını karşılayamayan pek çok aile maddi imkansızlıklar nedeniyle bu yolla çocuk sahibi olamıyor.

Normal yollarla çocuk sahibi olamayan Aygüzel ve Celalettin Aksoy çifti, maddi yetersizlikler nedeniyle tüp bebek yöntemini yaptıramayan çok sayıda aileden sadece biri. Yıllarca bebek hasreti çeken Aksoy çiftinin, yapılan testler sonucu yalnızca tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabileceği anlaşılmış. Artık kendi bebeğini kucağına almak istediğini belirten Aygüzel, ?Eşimle birlikte ikimiz de memuruz. Normal yoldan çocuğumuz olmuyor. Maddi sıkıntılarımız nedeniyle parasını verip tüp bebek de yaptıramıyoruz. Tek isteğimiz çocuğu olmayan ailelerin ilk tüp bebek masrafının sosyal güvenlik kuruluşunca karşılanması.? dedi.

Konuyla ilgili bir rapor hazırlayan Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Necla Güler, çocuksuz ailelere tüp bebek ve mikroenjeksiyon desteği sağlanmasının vatandaşlık hakkı olduğunu ve devletin bu konuda hassas davranması gerektiğini söyledi. İsteklerini, Sağlık Bakanlığı'na ve TBMM'ye sunacaklarını ifade eden Güler şunları kaydetti: ?Devlet, 10 kez arka arkaya doğum yapanın hastane masraflarını karşılıyor. Bunun bir sınırı yok. Ayrıca isteğe bağlı kürtajı da ödüyor. Ama yıllarca çocuk özlemi çeken ailelerin tek bir tüp bebek masrafını bile karşılamıyor. Bu ciddi bir haksızlıktır. Bunun giderilmesi gerekir.?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dar gelirli çocuksuz ailelerin tüp bebek masraflarının önemli bir konu olduğunu belirterek şöyle konuştu: ?Şu anda elimizde projelendirilmiş bir çalışma yok. Konunun önemli olduğu açık. Ama bütün dünyada bu konunun geri ödeme sistemlerinin içine girmesi zordur. Türkiye'de tüp bebek masraflarının karşılanabilmesiyle ilgili şu anda bir şey söylemek yanlış.?

AK Parti Bingöl Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Mahfuz Güler, pahalı olmasının dar gelirli çalışanların tüp bebek yönteminden mahrum kalmasına gerekçe olamayacağını ifade etti. Güler, ?Sağlık ile Maliye bakanlıklarının bir araya gelerek bu konuda bir anlaşmaya varması gerekir. Devlet tüp bebek masrafının tamamı olmasa bile en azından bir kısmını karşılayabilir.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber