Okulda 'iş garantili' bölüme, Milli Eğitim engeli

Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

milliyet

İŞSİZLİĞİN yoğun olduğu Türkiye'de üniversite mezunları bile iş bulmakta zorlanırken, İzmir'de üç sağlık meslek lisesinde ?iş garantili' bölüm açılması için mücadele eden Diş Teknisyenleri Odası duvara çarptı. Oda, İzmir Valiliği ile üç okulda 24'er öğrencilik üç sınıf açılmasıyla ilgili protokol yaptı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, ?20 kişilik tek sınıf' açılmasına izin verdi. Bu karar karşısında şaşırdıklarını belirten İzmir Diş Teknisyenleri Odası Başkanı Hafız Karabulut, ?Avrupa'ya protez ihracı yapan laboratuvarlarımıza teknisyen gerek. Bunları yetiştiremezsek, sektör de ihracat da batacak. İş kapısı açıyoruz, beğendiremiyoruz'' dedi.

Karabulut, diş protez teknisyenlerinin 1990'dan 2004 Haziran'a kadar çıraklık eğitimi kapsamında yetiştiğini, o tarihten sonra bu işin Sağlık Bakanlığı'na devredildiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Çıraklık Eğitim Merkezlerinde diş protezciliği meslek dalının kapatılmasıyla eleman sıkıntısının gündeme geldiğini belirten Karabulut, Türkiye genelinde 369 meslek lisesinden sadece 5'inde diş protez bölümü olduğunu kaydetti. Diş protez laboratuvarlarının Avrupa pazarında söz sahibi olduğunu, ancak teknisyen ihtiyacının karşılanmaması yüzünden hem mesleğin hem de sektörün ipotek altına alındığını belirten Karabulut, sadece İzmir'in yılda 100 teknisyene ihtiyacı olduğunu vurguladı.

'OKULLARDA LABORATUVAR DA KURACAKTIK'

İzmir'de talep olmadığı gerekçesiyle Atatürk Sağlık Meslek Lisesi'ndeki diş teknisyenliği bölümünün bu yıl kapatılmasına karar verildiğini kaydeden Karabulut, şöyle konuştu:

?Sorunu Valimiz Oğuz Kağan Köksal'a ilettik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü hemen İzmir'deki 7 sağlık meslek lisesinin müdürleriyle toplantı yaptı. Odamızın yanı sıra İl Milli Eğitim, İl Sağlık Müdürlükleri, İzmir Dişhekimleri Odası temsilcileri bir araya geldi. Altyapı sorununun nasıl çözüleceği tartışıldı. Valimiz Oğuz Kağan Köksal'ın da imza koyduğu protokolle Atatürk Sağlık Meslek Lisesi, Dr. Osman Yaşar Sağlık Meslek Lisesi ve Torbalı Sağlık Meslek Lisesi'nde 24'er öğrencilik üç sınıf açılması karara bağlandı. Biz oda olarak üç okula da Sağlık Bakanlığı normlarına uygun birer diş protez laboratuvarı kurmaya söz verdik. İl Sağlık Müdürlüğü de diş protez teknisyenliği özel derslerini vermek üzere öğretmenlik yapabilecek dişhekimlerini görevlendirmeyi üstlendi. Bu hususlar protokolde yer aldı. Bu protokolde yer alan üç okula diş teknislenliği bölümünü açılması kararı Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'na iletildi. Ancak Başkanlık sadece bir tek okulda, 20 kişilik sınıf açılmasına izin veriyor. Bu kararı hayretle karşıladık. Biz her şeyini üstleneceğimiz bölüm açılmasını istiyoruz, özel dersler için öğretmen dişhekimlerini sağlık müdürlüğü sağlayacak. Bu bölüm öğrencilerinin mezun olduklarında işlerinin de hazır olduğunu söylüyoruz, ama bürokrasiyi aşamıyoruz. Okulların açılmasına çok kısa süre kaldı. Ne yapacağımızı şaşırdık.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber