Emeklinin zam haftası

Pazartesi ve Perşembe günleri görülecek davada karar 'intibak' yönünde çıkarsa 2000 yılından sonra emekli olan yaklaşık 8 milyon kişinin maaşlarında 55 lira ile 355 lira arasında değişen miktarlarda artış gerçekleşecek. Emeklilerin alacağı enflasyon farkı da bu önümüzdeki hafta belli olacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Haziran 2015 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emeklinin zam haftası

Temmuz ayı ile birlikte emekliler için de önemli bir dönem başlamış oldu. Özellikle önümüzdeki hafta Pazartesi ve Perşembe günleri görülecek intibak davaları milyonlarca emekli için maaş artışı anlamına gelecek. Ardından açıklanacak Haziran ayı enflasyonu ise son 6 aylık enflasyon oranını belli edecek. Bu da 11 milyon emekliyi ve 2.5 milyon memuru ilgilendiren bir rakam olacak. Emeklilere ve memurlara verilecek enflasyon farkı da böylece ortaya çıkmış olacak. Temmuz ayında ayrıca emeklilere seyyanen zam da ödenecek.

İKİ DURUŞMA

2000 yılından sonra emekli olan yaklaşık 8 milyon vatandaşın maaşlarını artıracak intibak düzenlemesiyle ilgili duruşmalardan ilki pazartesi görülecek. 29 Haziran'daki İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği'nin Ankara 8'inci İş Mahkemesi'nde açtığı davada karar aşamasına gelinmiş durumda. Takvim'in haberine göre, Türkiye Emekliler Derneği tarafından açılan Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'ndeki intibak davasında da kararın 2 Temmuz'da açıklanması bekleniyor. Bilirkişinin, son duruşmada mahkemeye intibak talebini haklı bulan rapor sunması emeklileri sevindirmişti. Mahkemelerden çıkacak intibak kararı, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan milyonlarca kişiye intibak zammı yolunu açacak. Uzmanlar, karar ile maaşların 55 ila 355 lira arasında artacağını öngörüyor.

FARK GELİYOR

Bu hafta gerçekleşecek en önemli açıklamalardan birisi de Haziran enflasyonu ile ilgili olacak. Haziran enflasyon oranı açıklandığında son 6 aylık oran da ortaya çıkmış olacak. Bu oran 11 milyon emekli ile 2.5 milyon memuru ilgilendiriyor. İşçe ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına çıkan oran direkt yansıyacak. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 3 zamlarının yanı sıra, bu rakamın üzerinde çıkan enflasyonu da fark olarak alacak. İlk 5 aylık enflasyon yüzde 5.30 çıkmıştı. Haziran enflasyonu sıfır bile çıksa emekliler bu rakamı alacak.

SEYYANEN 100 LİRA

Emeklilerin aylıkları Temmuz'da enflasyon farkı oranında artırılacak. Ayrıca seçim öncesi yapılan değişiklikle hayata geçen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen zam da Temmuz ayında yürürlüğe girecek. Temmuz ayında enflasyon farkı zammından sonra maaşı bin liranın altında kalanlara 100 lira seyyanen artış yapılacak. Enflasyon farkı ilave edildikten sonra bin liranın üstünde olan aylıklar da bin 100 lirayı geçmeyecek tutarda bir artırılacak. Bu zamlarla Haziran ayında 795 lira alan işçi emeklisinin maaşı Temmuz ayında 938 liraya, 835 lira alan en düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı 979 liraya ve 617 lira alan Tarım Bağ-Kur'lusunun maaşı da 750 liraya yükselecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber