HDP'li Fırat: Milletvekilinin bir kez başkası için alıştırırsanız

Dengir Mir Mehmet Fırat, Kılıçdaroğlu'yla gerçekleştirdiği görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin kendisini destekleyeceği iddialarıyla ilgili olarak, "Milletvekilinin elini, bir şekilde başkasına oy vermeye alıştırırsanız, sonunda kontrol edemezsiniz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2015 19:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP'li Fırat: Milletvekilinin bir kez başkası için alıştırırsanız

Meclis başkan adayı olarak, AK Parti Genel Merkezinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü vurgulayan Fırat, CHP ile de oldukça verimli bir görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

"Elinizi bir başkasına alıştırırsanız..."

"AK Parti'nin son turda sizi 60 milletvekiliyle destekleyip, dördüncü tura taşıyacağı ve Baykal'ı geride bırakacağı iddiaları var. Bu iddialarla ilgili düşünceniz nedir?" sorusuna, Fırat, "Ben böyle bir yönteme baş vurulacağı kanısında değilim. Çünkü, kendi grubunuzun milletvekilinin elini, bir şekilde başkasına oy vermeye alıştırırsanız, sonunda fazla kontrol edememe imkanı da ortaya çıkar. Bu da bir tehlikedir, siyasetin cilvelerinden birisidir" dedi.

"Aynı görüşü taşıyoruz"

Fırat, CHP ile parlamentonun kanunlar fabrikası olmaktan çıkarılıp, gerçek anlamda çalışması, milletvekillerinin ve parlamentonun itibarının sağlanması, Türkiye'de, siyasi partiler ve seçim kanunu gibi önemli kanunların biran önce değiştirilmesi konusunda aynı görüşü paylaştıklarını belirtti.

"Mühim olan saygı duruşunda bulunmak"

Dengir Mir Mehmet Fırat, "TBMM'deki milletvekili yemin töreninde, HDP'li milletvekilleri, İstiklal Marşı'nı okumadı. Siz, meclis başkan seçilirseniz, İstiklal Marşı'nı okuyacak mısınız?" sorusuna, "Tabii, ben İstiklal Marşı'nın bütün kıtalarını bilmiyorum, ezberimde değil. Ama 12 Eylül zindanlarından geçmiş olanlar, şimdi okuduğumuz kıtayı değil, tümünü ezberlemek zorundalardı yoksa sopa eşliğinde onu öğreniyorlardı."

"Tasvip etmedikleri cümleler olmuştur"

"O bakımdan tabii ki İstiklal Marşı'nı sopayla öğretmenin veya dayakla özdeşleştirmenin de çok faydalı olmadığını bu şekilde de görmüş oluyoruz, bu onun bir tezahürü de olabilir. Yoksa ben şuna inanıyorum ki hiçbir arkadaşımızın İstiklal Marşı ile bayrakla herhangi bir sorunu yok. İçerik olarak belki karşı çıktığımız noktalar olabilir. Yalnız bunu HDP'li milletvekillerine şey yapmak gerekmez. Diğer siyasi partilerin de zaman zaman İstiklal Marşı'nın içeriğiyle ilgili söylemleri olmuştur, tasvip etmedikleri cümleler olmuştur."

"Marşı dayatmark 12 Eylül'ü hatırlatmaktır"

"İstiklal Marşı'nı bugünkü şartlar içesinde değil, o günkü şartlar içerisinde Akif nasıl yazmıştır veya ne anlamda yazmıştır, ona bakmak lazım. Ama bu çok da önemsenecek bir şey değil. Herkesin sesi çok güzel değil, herkes müziğe de çok fazla aşina değil, benim gibi. Dolayısıyla mühim olan ona karşı saygı duruşunda bulunmaktır. Esas olan budur. Ama, 'mutlaka İstiklal Marşı söylenecek' diye bir şey yaparsanız, o zaman 12 Eylül zindanlarını hatırlatmış olursunuz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber