Üniversite mezunlarının en çok karşılaştığı 3 soru

YGS ve LYS maratonunu geride bırakan adaylara bölüm ve üniversite seçimi konusunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Bulut, "Günümüzde bir yeni mezuna en çok 'Bölümün nedir, bu diplomayı hangi üniversiteden aldın ve yabancı dil biliyor musun?' soruları yöneltiliyor. Bu sorulara en iyi şekilde cevap verebilmek çok önemli" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2015 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversite mezunlarının en çok karşılaştığı 3 soru

15 Mart tarihindeki Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve 13-21 Haziran tarihleri arasındaki lisans yerleştirme sınavlarının ardından zorlu bir yılı geride bırakan üniversite adayları için en kritik aşama olan tercih döneminin başlamasına sayılı günler kaldı. Hem ailelerdeki hem de öğrencilerdeki heyecan kat sayısını arttıran bu dönem, adayların üniversiteye yerleştirilmeleri ile son bulacak. Adayların bu süreci daha sağlıklı atlatarak en doğru tercihi yapmaları için profesyonel rehberlik ekibiyle tarihi kampüsünde danışmanlık hizmeti veren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, gelecek ideallerine giden yolda gençlere ışık tutuyor. Üniversitedeki görevinin yanısıra bu yıl tercih yapacak bir öğrenci velisi de olan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, hem kendi kızına hem de tüm adaylara en sevdiği mesleği seçmeleri yönünde tavsiyede bulundu. Mutlu bir hayat yaşamak için yapılan mesleğin önemine dikkat çeken Rektör Bulut, "Öğrenciler, ÖSYS maratonunun en önemli aşaması olan tercih dönemindeler. Ben üniversite rektörü olmanın yanısıra bir de öğrenci velisiyim. Kızım da bu sene üniversite tercihi yapacak. Hem öğrencilerimize hem de evladıma, 'en sevdiğin mesleği seç' diyorum. Hayatta mutlu olmak için yapılan meslek çok önemli. İnsan en iyi sevdiği işi yapar" diye konuştu.

"3 DİL ÖĞRETİYORUZ"

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde 3 dilli bir eğitim yapısı olduğunu belirten Mehmet Bulut, "Günümüzde artık bir dil bile yetmiyor. Biz üniversitede 3 dil öğretiyoruz. Özellikle yakın coğrafyamızın dilleri bizim için önemli. Günümüzde bir yeni mezuna en çok 'Bölümün nedir, bu diplomayı hangi üniversiteden aldın ve yabancı dil biliyor musun?' soruları yöneltiliyor. Bu sorulara en iyi şekilde cevap verebilmek çok önemli. Ayrıca bunların yanısıra öğrencinin kendisini gerçekleştirebilmesi ve başka bir insana yararının dokunması da gerekir. İnsanların en hayırlısı başkalarına yararı dokunandır. Bu durum, insanın mutluluk katsayısını arttıran en önemli nedenlerden biri. Bu nedenle Sosyal Sorumluluk ve Etik gibi ortak seçmeli derslerimiz var. Öğrencilerimizin sosyal sorumluluk projelerinde yer almalarını, dernek, vakıf ve kulüp faaliyetlerine katılmalarını da destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE VE BÖLÜM SEÇİMİ

Meslek seçimi yapacak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Bulut, "Bazı bölümlerin dönem dönem yükselişi ve düşüşleri oluyor. Son yıllarda sosyal bilimlerde hukuk, psikoloji ve siyaset bilimi gibi bölümler tercih edilirken mühendisliklerde makine ve bilgisayar gibi popüler alanların yanısıra yazılım mühendisliği öne çıkıyor. Eğitim fakültesinde ise gelecek vadeden ve ihtiyaç duyulan bölümlere yönelmek gerekir. Ayrıca ülkemizde yaşlılığın ve refah düzeyinin artmasıyla sosyal hizmetler gibi bölümler de popülerleşiyor" ifadelerine yer verdi. Üniversite seçerken dikkat edilmesi gereken kriterler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Bulut, "Adaylar, tercih etmeyi düşündükleri üniversiteleri mutlaka gidip görmeliler. 'Nerede eğitim yapıyor, kampüs ortamı ve derslikleri nasıl, laboratuvar var mı, hocaları kim?' gibi sorulara cevap aramalılar. Çünkü bu tercih bir ömür onlarla gidecek" dedi.

16 TEMMUZ'A KADAR DANIŞMANLIK

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde öğrencileri tarihi bir ortamın beklediğini söyleyen Bulut, öğrencinin neye ihtiyacı varsa kampüs içinde karşılandığını belirtti. "Çok iyi bir akademik kadromuz var. Hocalarımız öğrencilerle birebir ve gönülden ilgileniyorlar. Ayrıca spor alanlarından kütüphane imkanlarına, barınmadan eğitim ve araştırma faaliyetlerine kadar her şey burada var" diyen Bulut, tercih danışmanlık hizmetine 16 Temmuz'a kadar devam edeceklerini ve gelen öğrencilere üniversite sistemiyle ilgili tüm bilgilendirmeyi yapacaklarını söyledi.

"İLK TERCİHİM İSLAMİ İLİMLER"

Tercih desteği almak üzere İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'ne gelen üniversite adayı Cihat Sivri ise "YGS-4'ten 374 yerleştirilme puanı aldım ve 66 bin başarı sıralamasındayım. İlk tercihim İslami İlimler olacak. Üniversiteler hakkında genel bir araştırma yaptım ve istediğim bölüme karar verdikten sonra buna yönelik çalıştım. Liseden mezun olan insanlar genelde okulları tanımakta çok zorluk çekiyor. Kendilerinin araştırıp bulması da bir hayli zor. Buradaki hizmet, tanıtım anlamında oldukça doyurucu. Çok iyi hazırlanmışlar. Zaten kampüs muazzam bir yer. İlk önce beni rehber öğretmenlere yönlendirdiler ve oradaki hocalarla geçen seneki istatistikleri de göz önünde bulundurarak puanımla neler yapabileceğimi değerlendirdik. Daha sonraki bölümdeki hocalarla görüştüm ve onlardan da bilgi aldım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber