Müdürler kaçakçılığa yardım etti, memuriyetten çıkarılsın

Haber Giriş : 30 Ağustos 2006 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Raporda 4 şirketin yetkilileri hakkında ?kaçakçılık ve evrakta sahtecilik? suçlarından Gebze Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Aynı olayla ilglili kamu görevlileri için de ek rapor hazırlandı. Ek rapor, Gümrük Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz ve Gümrük Müfettiş Yardımcısı Yakup Güneş tarafından hazırlanarak Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'na gönderildi. Ek raporda, yapılan inceleme ve ODTÜ-PAL ile yapılan yazışmalar sonucunda eşyanın white spirit olmayıp ?özel benzin? olduğunun belirlendiği ifade edildi.

Ek raporda İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdür Vekili Şükrü Keleş için ifadelere dayanılarak şu suçlamalara yer verildi:

* Gümrükler Genel Müdürlüğü'nden eşyanın white spirit olarak değerlendirilmesi konusundaki talimat geldikten sonra Başmüdür Keleş, memurları odasında toplayarak talimatın gereğinin yapılmasını istedi.

* Memurların eşyanın white spirit olmadığını belirterek karşı çıkmaları üzerine ?Müzekkerenizi Genel Müdürlüğü yollayacağım, verilecek olan cezaya razı olacaksınız?, ?Kim yapıyor bu işi lan?, ?Benimle top gibi oynuyorsunuz? diyerek hakaret derecesinde şeyler söylediği, ardından da ?... olun gidin? diye odadan kovdu.

* ?Olay bütün olarak incelendiğinde, Keleş'in konunun firmanın istediği yönde çözülmesi için özel gayret gösterdiği izlenimini ortaya çıkarmaktadır? denildi.

Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin için ise şu ifadeler kullanıldı: ?Firmalar eşya tarifesi konusundaki idare direncini aşmak için Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün yazısını beklemiş, bu anlamda hem Başmüdür Şükrü Keleş hem de Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin eylem ve işlemleriyle firmalara yardım etmiş ve EPDK izni alınamayacağı için ithali mümkün olmayan ?özel benzin'in ithaline uygun zemini hazırlamışlardır.?

Başbakanlık Teftiş Kurulu'na verileceği vurgulanan ek raporda, Akçin ve Keleş hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125- E/g maddesi uyarınca ?Devlet memurluğundan çıkarma? cezasıyla cezalandırılmaları istendi. Akçin ve Keleş hakkında ayrıca 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 11. maddesinde belirtilen, ?Bir menfaat karşılığında olsun veya olmasın kaçakçılık fiilini işleyenlerinhal ve sıfatlarını bilerek yardım etmek? suçundan cezalandırılmaları için savcılığa suç duyurusunda bulunulması talep edildi.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber