Başkanlık Divanı krizine Yılmaz çözümü

Yeni hükümet arayışları için resmi süreci başlatacak TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşumunda "sayı" krizi, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'ın inisiyatifle aşılmaya çalışılacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Temmuz 2015 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanlık Divanı krizine Yılmaz çözümü

Yılmaz, dün toplanan Danışma Kurulu'nda MHP'nin uzlaşmaya yanaşmaması üzerine çoğunluğun görüşü doğrultusunda Divan'ın Ak Parti'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 3'er üyelik düşecek şekilde 18 üyeden oluşmasını Başkanlık önerisi olarak Genel Kurul'a sunma kararı aldı. Öneri bugün Genel Kurul'da görüşülerek oya sunulacak. Önerinin MHP'nin "ret" tavrına karşın Ak Parti, CHP ve HDP'nin desteğiyle kabul edilmesi bekleniyor.

TBMM Danışma Kurulu, MHP'nin oy oranının yüksekliğini gerekçe gösterip milletvekili sayısı eşit olmasına rağmen HDP'den 1 fazla üyelik talebinde bulunması nedeniyle Meclis Başkanlık Divanı'nın üye sayısının ne olacağı konusunda yaşanan krizi aşmak üzere dün 15.30'da Yılmaz başkanlığında toplandı. Yılmaz, Başkanlık Divanı sayısının kaç olması gerektiği konusunda partilere görüşlerini sordu.

Ak Parti üye sayısının artırılmasını, CHP ve HDP üye sayısının 18 olarak belirlenmesini ve MHP ise 15 kişilik uygulamayı işaret etti.

'Aç-kapa' protestosu

TBMM Başkanı sıfatıyla dün ilk kez Genel Kurul'da Başkanlık kürsüsüne oturan İsmet Yılmaz, CHP'lilerin protestolarına hedef oldu. Başkan sıfatıyla ilk kez kürsüye çıkan Yılmaz, gonga vurarak birleşimi açtı. Hemen ardından da Genel Kurul'u yönetecek Başkanlık Divanı oluşmadığını belirterek, UNİLEF tezkeresini görüşmek üzere bugün 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. Yılmaz'a, CHP'li Mahmut Tanal, "Allah belanızı versin", CHP'li Musa Çam da, "Meclis'i niye çalıştırmıyorsunuz?" diye bağırdı. MHP ve HDP'liler protestoyu sessiz bir biçimde izlemekle yetindi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber