Simit satıcılığından Boğaziçi Üniversitesi'ne...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da, sokaklarda çalışırken, Sokak Çocukları Derneği çatısı altında korumaya alınarak maddi ve manevi destek sağlanan 8 çocuk, azimli çalışmalarıyla üniversiteyi kazanarak, kendi durumundaki çok sayıda çocuğa da örnek oldular.

Adana Sokak Çocukları Derneği Başkanı Fazilet Aksu, dernek binasında düzenlediği toplantıda, çocukları eğitimle sokaktan uzaklaştırmak için yıllardır büyük özveriyle çalıştıklarını, bu çabaların meyvesini ise toplamaya başladıklarını vurguladı.

Aksu, zaman zaman sokakta çalışmak zorunda kalan çocukların, eğitim konusunda azimli ve istekli davranarak, "sokak çocukluğunun" kader olmadığını gösterdiğini söyledi.

Bu çocukların sokakta çalışmak zorunda kaldıkları dönemde bile maddeye, suça karışmadıklarını, yanlış yola sapmadıklarını ifade eden Aksu, şunları kaydetti:

"Bu çocuklar destek verildiğinde neleri başarabileceklerini ispatladılar. 8 genç, kendi durumundakiler için de çok iyi örnek. Onlar, başarıda istemenin ve istediğini elde etmek için çaba göstermenin ne kadar önemli olduğunu yaşıtlarına gösterdiler. Derneğimiz de gönüllüleri, çalışanları ve yönetimiyle hayata tüm varlıklarıyla tutunan bu çocuklara başından beri destek verdi. Onlara hem aile, hem öğretmen, hem arkadaş oldu. Çocuklarımız dernekte gönüllü öğretmenlerle çalıştılar, dernek aracılığıyla kontenjan ayıran dershanelere devam ettiler.

Kısacası, onlarla bir aile olduk, keyifli ve sıkıntılı günlerimizi birlikte yaşadık." Aksu, zorlu geçen yaşam savaşında şimdiye kadar iyi sınav veren sokak çocuklarının bundan sonra da yardımsever desteğine ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Aksu, hayırseverlere seslenerek, "üniversiteyi kazanan çocukların kayıt masrafları, öğrenim harcı ve bursları konusunda duyarlı vatandaşların desteğini bekliyoruz" dedi.

KARDEŞLERİN BAŞARISI

Sokakta simit satarak ve ayakkabı boyayarak ailelerine destek olmaya çalışan Hikmet ve Arslan İlhan kardeşler, dernek vasıtasıyla aldıkları eğitimin karşılığını ÖSS'de başarı göstererek veren sokak çocukları arasında yer alıyor.

Geçimini sokaklardan sağlayan ve yaklaşık 6 yıl önce dernek yetkilileriyle tanışan Hikmet İlhan, Sözel-2 Puan türünde yurt genelinde 322'nci olarak ilk bin öğrenci arasına girme başarısını gösterdi.

Zaman zaman günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sokaklara dönmek zorunda kalan Hikmet İlhan, zor şartlar altında da olsa gerçekleştirdiği başarılı çalışma sonucunda Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı.

İlhan, dernek yetkililerinin kendine yol göstermemesi durumunda belki de kötü yollara sapmak zorunda kalacağını anımsatarak, "Üniversiteyi kazanmak en büyük hayalimdi, bunu başarabileceğimi yardımsever destekleriyle de gösterdim.

Sokaklarda bizim gibi yüzlerce, binlerce çocuk bulunuyor. Onlar da iradelerini iyi yönde kullanabilirse başarıyı elde edebilir" dedi.

Hikmet İlhan gibi kardeşi Arslan İlhan da azimli çalışmalarıyla başarıyı elde eden sokak çocuklarından biri...

Van 100. Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanan Arslan İlhan, gönüllü olarak ders veren öğretmenlerin başarıda önemli payının bulunduğunu vurguladı. İlhan, okulunu başarıyla bitirerek yüksek lisans yapmak istediğini kaydetti.

'DAHA İYİ OLABİLİRDİ'

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünü kazanan Ali Oğurel de sokakta boyacılık yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını vurguladı.

Üniversiteye kaydını yaptırana kadar çalışmaya devam edeceğini belirten Oğurel, şunları söyledi:

"Eğer gerekli şartlar yerine gelse ve daha iyi imkanlara sahip olabilsek sokaklarda çalışmak zorunda kalmayacaktık. Kazandığım bölüm çok sayıda kişi için iyi ancak, ben daha iyisini yapabileceğimden emindim. Ancak, geçim sıkıntıları nedeniyle derslerime çok fazla çalışamadım. Benim gibi diğer bir çok arkadaşım ODTÜ'yü kazanabilecek bilgi ve yeteneğe sahip. Hikmet İlhan, Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanarak bunu en iyi şekilde kanıtladı." ÖSS'ye girerek başarı elde eden Gökhan Yıldırım Rize Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Hüseyin Çiftçioğlu Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Murtaza Karakılçık Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni kazandı.

Dicle Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Sağlık Memurluğu bölümünü kazanan Rıdvan Önemli ve Ahievran Üniversitesi Muhasebe bölümünü kazanan Mustafa Bükülmezkol'un harç ücretini karşılayabilmek için şehir dışında çalışmaya devam ettiği belirtildi.

Bu arada bir dershane yetkilisi, ÖSS'de başarı gösteren 8 çocuğa cep telefonu hediye ederken, bazı yardımseverler de burs konusunda destek vereceklerini bildirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber