Sözleşmeli, memurdan daha fazla emekli maaşı alır

Sözleşmeli personel, memurda daha fazla emekli maaşı alır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Temmuz 2015 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sözleşmeli, memurdan daha fazla emekli maaşı alır

Kamuda çalışan bir sözleşmeli personelin memurdan daha fazla emekli maaşı alacağı belirtiliyor. Bu doğru mudur?

Bir kamu kurumunda sözleşmeli personel olarak çalışıyorum. Memur kadrosuna geçmem halinde aynı unvanla emekli olursam emekli maaşımın düşeceğini söylediler, doğru mudur?

5510 sayılı Kanun ile emekli maaşında esas alınan parametreler tamamen değişmiştir. Buna göre çalışırken ödenen sigorta primine esas kazanç tutarı emekli maaşının en önemli unsurudur.

Bunu şöyle bir örnekle açıklamak gerekirse konu daha iyi anlaşılır. Belediyede sözleşmeli çalışan bir mühendisin net maaşı 2.774,10 TL iken prime esas kazancı aylık ortalama 4.190 TL civarındadır. Aynı durumda olan kadrolu bir mühendisin ise prime esas kazancı 2.433 TL olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeli mühendisin emekli maaşı da yaklaşık olarak % 58 daha fazla olacaktır.

Yine başka bir örnek vermek gerekirse, kamu kurumlarında görev yapan sözleşmeli programcılar için de aynı ifadeleri kullanabiliriz. Ayrıca, SGK"da görev yapan sözleşmeli büro personellerinin de emekli maaşları aynı durumdaki memurlardan daha fazla olacaktır. Yani sözleşmeli büro personelinin prime esas kazançları 2.351 TL iken aynı durumdaki bir memurun prime esas kazançları 1.604 TL"dir. 5510 sayılı Kanuna tabi ¼ derecedeki bir Şef"in prime esas kazançları ise 1.958 TL olacaktır. Prime esas kazanç ne kadar fazlaysa emekli maaşı da o kadar yüksek olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber