Devlet Bakanı Şahin memurları öyle bir anlattı ki, 'Pes' dedirtti

Haber Giriş : 01 Eylül 2006 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda toplu görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, halkın ve kamu çalışanlarının alım gücünde düşme olmadığını, aksine bir artış yaşandığını söyledi.

Sendikaların, bu hükümet döneminde memurların aç ve sefil olduğu ve açlık sınırının altında maaş aldıklarını ileri sürdüklerini belirten Şahin, bu durumun gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Şahin, "Yüz memurdan 46'sı kendi evinde oturuyor, yüzde 16'sı lojmanda oturuyor. Kirada oturan memurların oranı yüzde 38" dedi. Her isteyene istediğini verirseniz bütçe dengeleri tutmaz" diyen Mehmet Ali Şahin, 2007 yılı bütçesinin konfederasyonların istediği maaş zammını kaldıramayacağını söyledi.

Ekonomik program farkı

Şahin, uygulanan ekonomik programın memurlarda yarıya yakın olan ev sahipliği oranının daha da artacağını ifade etti. Türkiye'de kira öder gibi ev sahibi olma olanağı doğduğunu ileri süren Şahin, "10, 15, 20 yıl vadeli sabit faizli ve ödemeli konut sahibi oluyor vatandaşımız. 20 yıl vadeli konut kredisi, taşıt kredisi vermek demek, ben Türkiye'de artık 20 yıl sonrasını görüyorum demektir. Daha önce hatırlayın, üç ay sonrası bir yıl sonra görülmüyordu. O bakımdan her isteyene istediğini verirseniz, böyle bir sonucu yakalayamazsınız, bütçe dengeleri tutmaz" dedi

Şahin, en düşük maaş alan bir memurun, aldığı parayla Ekim 2002'de 385 kilo ekmek alabilirken, yüzde 55 artışla şu an 598 kilo ekmek, 101 kilo beyaz peynir alabilirken 140 kilo alabildiğini, 52 kilo et alabilirken şimdi 67 kilo alabildiğini hazırladığı sunumda gazetecilere anlattı.

'Daha fazla et alıyorlar'

Mehmet Ali Şahin, sendikaların kendilerinden görüşmelerde "Kamu kurumları kamu çalışanlarının araçları için de otoparklarını kullandırsınlar" yönünde bir talepte bulunduğuna dikkat çekerek, bunu daha fazla memurun araba sahibi olmaya başladığı anlamına geldiğini söyledi.

Şahin, Türkiye'nin 2001 yılında ekonomik kriz atlattığını, gelir paylaşımının AB standartlarına henüz gelmediğini hatırlattı.
AKP döneminde memurlara enflasyonun üstünde zam yaptıklarını belirten Şahin, kamu çalışanlarının alım gücünün arttığını örneklerle gösterdi. Şahin, son dört yılda enflasyondaki artışın yüzde 46.2, memur maaşlarındaki artışın ise yüzde 72.2 oranında olduğunu söyledi.

Şahin, tekliflerine göre en düşük memur maaşının aile yardımı hariç 665 YTL iken, 2007'nin temmuzunda yüzde 13.6'lık artışla 755 YTL olacağını söyledi. 2007'deki enflasyon hedefinin yüzde 4, en düşük memur maaşına yapılacak artışın oranının ise 13.6 olduğuna işaret eden Şahin, ortalama memur maaş zammı oranının ise yüzde 10.7 civarında olacağını söyledi.

'Greve katılanlar işlerinden olur'

Şahin, sendikaların yasal sınırlar içinde hareket etmek koşuluyla her türlü gösteriyi yapabileceklerini söyledi. KESK'in kasım ayında yapmayı planladığı iş bırakma eylemini hatırlatan Şahin, "Bunu son derece talihsiz bir beyan olarak değerlendiriyorum. Çünkü şu andaki yasal mevzuata, Anayasa'ya ve 4688 sayılı yasaya göre memurlarımızın grev hakkı yoktur" dedi. Toplu iş bırakma, grev gibi birtakım eylemlerin memuriyetten çıkarma nedeni olduğuna dikkat çeken Şahin, "O nedenle lütfen görevlerinizi ve sorumluluklarınızı bilerek hareket edin. Dolduruşlara gelmeyin, çoluk çocuğunuz var. Hakkınızda yasalar uygulanır mağdur olursunuz" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber